Deel dit artikel ‹ Terug

De Vaart wordt ingezongen Boxmeer 21 juni 2014

Geplaatst op: maandag 10 februari 2014


De Vaart wordt ingezongen.

De Vaart trekt zondag 21 juni 2014 wederom door de straten van Boxmeer. De avond daarvoor wordt het startsein voor het Vaartgebeuren gegeven: de klokken van de basiliek worden gebeierd, de plechtig gezongen mis gevierd en de verering van de aloude reliek ingezet. Na de kerkelijke plechtigheid van zaterdag 21 juni gaat het Vaartcomité met gasten en belangstellenden naar ‘Riche’ om de Vaartsfeer met elkaar verder te ondergaan. Het publiek dat de Mis bezocht, gaat zijns weegs.

Het Vaartgebeuren is op deze manier min of meer een fenomeen op zichzelf geworden met op de zaterdag een binnenkerks gebeuren en op zondag aansluitend op de kerkdienst een openlucht manifestatie met het trekken van de processie door de straten. Vanouds was de Vaart veel meer een publieksgebeuren waarbij ‘heel’ Boxmeer betrokken was. Wij (vertegenwoordigers van de Stichting Toerisme en Recreatie Boxmeer in gesprek met leden van het Vaartcomité) hebben ons afgevraagd hoe we de Vaart wederom een plaats meer midden in de Boxmeerse gemeenschap kunnen geven. We willen hiertoe een aanzet geven door een fraaie muzikale bijeenkomst in de open lucht op het Wilhelminaplein vóór de deuren van Riche te doen plaats vinden. Dit zal dan gebeuren in aansluiting op de zaterdagse Hoogmis met een zangconcert van Boxmeerse koren op het Wilhelminaplein. We willen de verschillende koren (waaronder natuurlijk ook de koren die de diensten in de kerk – Buns, Vocaal – opluisteren) apart (en als afsluiting) onder de Wilhelminaboom gezamenlijk laten zingen onder het motto “De Vaart wordt Ingezongen!”.

Naar ons idee zullen zo’n vijf koren gezamenlijk met in totaal een tachtig tot honderd uitvoerenden, gaan optreden. De muzikale happening hoeft niet langer dan één uur te duren met een optreden van elk koor afzonderlijk en een gezamenlijk slotlied, in 2014 gedirigeerd door Wim Goossens. Samen met de gasten die uit de kerk komen en het publiek dat op deze muzikale happening wil afkomen, krijgen we het Wilhelminaplein op een ongetwijfeld zomerse zaterdagavond snel gevuld. We gaan de oude Boxmeerse traditie binnen de gemeenschap nog meer betekenis geven met deze jaarlijkse variant van “Boxmeerse last night of the Proms”!

Wij willen alle inwoners en belangstellenden uitnodigen om op zaterdag 21 juni 2014 hierbij aanwezig te zijn. De bijeenkomst op het Wilhelminaplein zal om en nabij 20.15u aanvangen.

www.stichtingtoerismerecreatieboxmeer.nl

21/06/2014
Van 19.30 uur tot 21.30 uur
Wilehelminaplein Boxmeer