Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing over oorlogsvliegvelden en crashes in Brabant tijdens WOII

Geplaatst op: zaterdag 1 februari 2014


Over de oorlog is al veel geschreven. Toch is er een verrassing. Ruud Wildekamp, een van de auteurs van de geschiedenis van luchtbasis Volkel, trof in militaire archieven in Londen, Freiburg en Ontario dossiers met 150 foto's van oorlogsvliegvelden in Gemert en Bakel.

Het luchtruim boven de provincie Brabant was een van de belangrijkste corridors tussen Duitsland en Groot Brittannië. Van de Battle of Britain tot en met voorjaar 1945 vlogen Duitse jagers en bommenwerpers over Brabant op en neer naar het westen en geallieerde vliegtuigen op en neer naar het oosten.

Na de landing van de geallieerden in Normandië en tijdens de operatie Market Garden worden de vliegtuigen gebruikt als ondersteuning voor de oprukkende legers. Als dit mislukt worden diverse vliegvelden in oost-Brabant aangelegd om de operaties van de geallieerden te ondersteunen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er naar schatting duizend vliegtuigen neergestort in Brabant, waarvan ook enkele in de omgeving van Wanroij.

Donderdag 13 februari vertelt Ruud Wildekamp het verhaal over de oorlogsvliegvelden en crashes in Brabant. Iedereen is van harte welkom in de bibliotheek Wanroij aan het Lindenplein 25. De lezing start om 20.00 uur. Deze lezing is door BiblioPlus georganiseerd in samenwerking met de Heemkundekring Wanrode’s Heem. Voor leden van Heemkundekring Wanrode’s Heem is de lezing gratis toegankelijk.
Toegangskaarten zijn te bestellen via www.biblioplus.nl/activiteiten en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.