Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing Bossche School architectuur

Geplaatst op: vrijdag 24 januari 2014


Het Graafs Museum organiseert op zondag 2 februari om 14.15 uur een lezing over de Bossche School architectuur. Aanleiding vormt de huidige expositie in het museum over Jan de Jong, architect van ondermeer herenhuizen in de binnenstad van Grave, woningen in de wijk De Mars in Grave maar ook de Mariakapel aan de provinciale weg. Voor deze lezing komt Hans van der Laan naar Grave, zelf architect maar nog belangrijker de neef van dom Hans van der Laan: de monnik die destijds de leermeester was van Jan de Jong. Voor deze lezing gaat het museum de samenwerking aan met de Bagijnenkerk, de locatie waar de lezing wordt gehouden. Een bijzondere gelegenheid dus om zowel meer te horen over de Bossche School architectuur en de mogelijkheid om dit recent opgeknapte Rijksmonument uit de 15e eeuw van binnen te bekijken.

Dom Hans van der Laan (Leiden, 29 december 1904 - Mamelis, 19 augustus 1991) was een Nederlandse benedictijner monnik en architect. Hij was een van de leidende figuren van de Bossche School. Zijn theorieën over getalsmatige verhoudingen in de bouwkunst, onder andere over het plastisch getal, hadden een grote invloed.

Fundament van de Bossche School
Na de Tweede Wereldoorlog verzorgde Van der Laan, samen met zijn broer Nico, de lessen Kerkelijke Architectuur in het Kruithuis in 's-Hertogenbosch. De vroegchristelijke basiliek werd hierbij als voorbeeld gebruikt. Uit deze cursus kwam de Bossche School voort, een naam die door tegenstanders aan de kring rond de broers Van der Laan en hun volgelingen werd gegeven.

Als zijn belangrijkste uitgevoerde werk wordt de abdijkerk te Mamelis beschouwd. Zijn ontwerp voor de bibliotheek van deze abdij werd in 1989 bekroond met de Architectuurprijs Limburg. Hij ontwierp en bouwde een kloostergebouw te Vaals en de Abdij van Roosenberg te Waasmunster evenals het moederhuis ter plaatse. In het benedictinessenklooster in Oosterhout is een vleugel (gastenverblijf) gebouwd met de getalsverhoudingen van zijn werk. Rond 1965 ontwierp hij samen met de architect Jan de Jong het nieuwe kloostercomplex Priorij Emmaus te Maarssen.

Neef Hans van der Laan
De neef van dom Van der Laan is naamgenoot Hans van der Laan en hij nam het architectenbureau van zijn vader Nico over. Dhr. Van der Laan geeft zelf onder meer lezingen tijdens de Bosschologie cursus in ’s-Hertogenbosch en is zelf groot kenner van de Bossche School in het algemeen en het werk van zijn oom in het bijzonder. Het Graafs Museum is er dan ook trots op dat hij speciaal voor deze lezing vanuit Antwerpen naar Grave komt.

Het Graafs museum (St. Elisabethstraat 10A te Grave) is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De lezing in de Bagijnenkerk begint om 14.15 uur dus vooraf is bezichtiging van het museum, inclusief film over het woonhuis van Jan de Jong aan de provinciale weg naar Schaijk, mogelijk. De Bagijnenkerk (Bagijnenstraat 1) is vanaf 13.45 uur geopend. Entree museum en/of lezing is €3,-. Er is een plattegrond beschikbaar om na de lezing de gebouwen van Jan de Jong in de binnenstad van Grave te bekijken.

www.graafsmuseum.nl