Deel dit artikel ‹ Terug

Overloonse tank naar Rotterdam

Geplaatst op: maandag 20 januari 2014


Het Oorlogsmuseum Overloon werkt mee aan een nieuwe tentoonstelling, de Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. Alle toonaangevende oorlogsmusea en herinneringsinstellingen geven hiervoor enkele objecten uit hun collectie in bruikleen. De Overloonse tank is veruit het grootste object dat een plaats heeft gekregen in de Rotterdamse expositie en ook het enige object dat buiten komt te staan. Met het afvaardigen van de tank die rond Overloon achterbleef in 1944 geeft het Oorlogsmuseum precies aan waar het ontstond: op het gebied van de tankslag bij Overloon.

Om de 20-ton zware tank te transporteren werd eerst Defensie om hulp bij het tillen gevraagd maar in overleg werd besloten om een nog veel zwaardere kraan in te zetten dan Defensie beschikbaar had. De operatie wordt nog drie keer herhaald. Eerst om de tank bij de Kunsthal af te leveren en over drie maanden hetzelfde, maar dan in omgekeerde richting. De tank maakt normaliter onderdeel uit van de vaste opstelling van het Overloonse museum.

De tijdelijke tentoonstelling waar de tank naar toe gaat, is te zien in de Kunsthal in Rotterdam en wordt op 4 februari geopend door Koning Willem Alexander. Voor het publiek is de tentoonstelling te bezoeken van 5 februari tot en met 5 mei.

http://www.oorlogsmuseum.nl/