Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie 'Symboliek van voortdurende verandering', op Kasteel Tongelaar gaat door.

Geplaatst op: donderdag 16 januari 2014


Enthousiasme maakt dat de lopende expositie op kasteel Tongelaar nog een paar maanden is verlengd. Tot 1 maart kunt u genieten van deze verrassende kunst expositie van Gijs van Lanen, Guus Verzellenberg, Genoveef Lukassen en Sylvia van Noye. Wandelend inspiratie opdoen in deze kunstpresentatie en de omliggende natuur van Tongelaar maken een bezoekje meer dan waard. Het infopunt van het Brabants Landschap in de authentieke toren laten u alles zien over het leven in de omliggende natuur. En dan lekker nagenieten bij de houtkachel......

Gijs van Lanen uit Overloon maakt houtsculpturen. Zijn gedrevenheid is het maken van beelden. Van Lanen kwam enkele jaren geleden bij toeval in aanraking met kunst. Aanvankelijk werkte hij in gasbeton, nu creëert hij vooral met wortelhout. Dit combineert hij met sokkels van metaal, die in samenwerking met kunstsmid Juul Baltussen worden vervaardigd. Hout en metaal, twee materialen die, ook al lijken ze elkaars tegenpolen, elkaar prachtig versterken. Tegenwoordig maakt hij ook beelden van heel glad geschuurd hout. De natuur spreekt nog altijd in het eindresultaat..
www.gijsvanlanen.nl

Guus Verzellenberg uit Boxmeer tekent en schildert al zolang hij zich kan herinneren: ‘Als ik niet regelmatig verf kwijt raak, krijg ik obstipatie in mijn ziel’ Tekenen en schilderen vormen zijn passie, maar ook etsen en soms beeldhouwen. Kijken was altijd zijn eerste inspiratie: Mensen, landschappen, kleurencombinaties, lichtval in een ruimte en andere kunstwerken. Hij is steeds nieuwsgierig naar hoe dingen werken, hoe ze in elkaar zitten en zich tot elkaar verhouden. Hij heeft de drang om iets vast te leggen, te experimenteren met vorm en materiaal en het te vangen in een beeld, waardoor het een nieuwe betekenis krijgt. Emoties en gebeurtenissen uit het dagelijks leven, de ontmoetingen met mensen en andere culturen inspireren hem. Vanaf eind jaren tachtig kwam hij tot meer abstracte werken. Hierbij ging ook de verfbehandeling en het gebruik van andere materialen een grotere rol spelen. In abstracte werken is de stemming voelbaar waarin ze tot stand zijn gekomen. In een tijd van verlies en rouw ontstond de schilderijenreeks “How fragile we are” en later het reisverslag “Boeddha’s huid” . www.guusverzellenberg.nl

Genoveef Lukassen is een in Uden gevestigde beeldend kunstenaar. Motto van haar werk is: ‘De weg van de ronde vorm houdt toch duizenden wegen open, daar hij vol van contrasten kan zijn’. Genoveef noemt zichzelf een dingenmaker. Met haar werk probeert ze niet alleen een beeldend journalist te zijn, maar ook de mensen te stimuleren op een creatieve manier oplossingen te zoeken. Met kleurrijke rasters en ondergronden creëert ze een basis om mee te denken over een aantal vraagstukken. Genoveef: “Ik hoop dat de mensen met de symbolen waarmee ik werk, hun eigen verhaal maken”. Zij werkt regelmatig samen met andere kunstenaars in allerlei uiteenlopende projecten en verschillende media. Abstractie, kleur en herkenning, actueel met symboliek beschrijven haar werk. Zo helder mogelijk iets laten zien, met af en toe een verrassende wending.
www.Genoveef.com

Sylvia van Noye uit Grave werkt vanuit haar atelier op kasteel Tongelaar. Een doorlopende expositie in de toren en het open atelier tonen haar abstracte en impressionistische schilderijen waarin “verbinding” wordt verbeeld. In de beweging van vage grenzen tussen figuratie en abstractie wordt het beeld als de beleving van een momentopname ervaren. De continue verandering in de voorstelling zijn deels herkenbaar maar geven ook royaal baan aan de vrije interpretatie. De lichtval en de schildertoets brengt het beeld vanuit verschillende standpunten tot leven. Een spel van energie, van rust en gelatenheid, van spanning en uitbundige beweging of verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. Beleef de verbeeldingskracht van innerlijke emotie en uiterlijke expressie zoals de natuur het ingeeft.
www.beeld-werk.com

Deze expositie is tot 1 maart te bezoeken.
Kasteel, exposite, infopunt, atelier en galerie Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. Keizer Culinair biedt de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bourgondische toren.
Kasteel Tongelaar bevindt zich aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.