Deel dit artikel ‹ Terug

Matthijs Schouten: Spiegel van de natuur

Geplaatst op: zaterdag 11 januari 2014


De manier waarop we naar de natuur kijken verschilt van cultuur tot cultuur. De islam bijvoorbeeld spreekt over de vele tekenen die Allah in de natuur aanbracht en die de gelovige aanwijzingen geven op zijn levensweg. Het boeddhisme benadert de natuur vanuit een houding van respect voor alle levende wezens. In het westen daarentegen zijn we de natuur vooral gaan zien in termen van nut en bruikbaarheid.

Matthijs Schouten, hoogleraar Natuurherstel Wageningen University, adviseur en huisfilosoof van Staatsbosbeheer en boeddhist laat u kennismaken met de enorme verscheidenheid aan visies op natuur en natuurbeelden zoals die in de geschiedenis van de mensheid naar voren komen. Hij gebruikt daarbij religieus denken, filosofische beschouwingen, beeldende kunst en literatuur uit verschillende cultuurgebieden als invalshoeken.

Een lezing die u aanzet tot nadenken over uw eigen natuurbeeld, en daarmee tot reflectie over de toekomst van de natuur.

Dinsdag 21 januari is Matthijs Schouten te gast in de bibliotheek Cuijk aan de Kaneelstraat 64. De lezing start om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.