Deel dit artikel ‹ Terug

Drieling voor witgezichtoeistities Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: vrijdag 3 oktober 2008


Zoo Parc Overloon is drie jonge bewoners rijker! Afgelopen week werd een witgezichtoeistitie-drieling geboren. Deze geboorte is opmerkelijk, omdat deze dwergapensoort doorgaans twee jongen per keer krijgt. De eerste week was het dan ook nog even spannend of alle drie de jongen sterk genoeg waren om in leven te blijven. De moeder en haar jongen zijn de eerste week echter goed doorgekomen en zijn samen met hun familie zichtbaar in het buitenverblijf. Binnenkort zullen de jongen een gezondheidscontrole ondergaan, waarbij ook de geslachten worden vastgesteld.

Jonge dwergapen blijven meestal maar voor een korte periode bij de moeder. Het grootste deel van de zorg komt neer op de vader, die de jongen over het algemeen bij zich draagt. Nu er in één keer drie jongen zijn geboren in Zoo Parc Overloon, wordt een grotere inzet van de moeder vereist. Gelukkig draagt zij haar steentje bij en worden de jongen tevens in de gaten gehouden door de overige familieleden in de groep.

Zoo Parc Overloon is erg blij met deze geboorte, mede omdat de witgezichtoeistitie een bedreigde diersoort is. Met behulp van een speciaal fokprogramma dragen Europese dierentuinen, waaronder Zoo Parc Overloon, een steentje bij aan de instandhouding van deze soort. De geboorte van deze drieling is dan ook een belangrijke bijdrage aan dat fokprogramma.

De witgezichtoeistitie is een dwergapensoort die voorkomt in de tropische regenwouden van Brazilië. Dit kleine aapje is voornamelijk overdag actief en leeft in groepen van acht tot tien dieren. Zo’n groep bestaat uit een dominant vrouwtje, haar partner en de jongen. De jongen blijven in de groep, zelfs wanneer ze volwassen zijn en zelf jongen krijgen. De groep in Overloon bestaat inmiddels uit elf dieren.

Openingstijden: mei t/m september 9.30-18.00 uur, oktober t/m april 10.00-17.00 uur.

Entreeprijzen: volwassenen € 15,50, kinderen 3 t/m 11 jaar € 13,00

Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl