Deel dit artikel ‹ Terug

Zilver voor Oorlogsmuseum

Geplaatst op: vrijdag 20 december 2013


Het Oorlogsmuseum Overloon is op Zoover beoordeeld als het op-één-na-beste museum van 2013 in Nederland. Zoover is een belangrijke toeristische website waarop mensen zich kunnen uitspreken over recreatieve voorzieningen.

Het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen kwam op de eerste plaats, het Openluchtmuseum in Arnhem op de derde. Met een ruime 8 als score is dit voor het Oorlogsmuseum een mooie opsteker nu er gezocht wordt naar middelen voor het nieuwe paviljoen over de Slag bij Overloon.

In dat nieuwe paviljoen is naast Overloon ook aandacht voor de bevrijding van Venray. Want voor veel mensen uit de buurt zijn die twee gebeurtenissen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de 70-jarige herdenking in het vooruitzicht krijgen die dramatische gebeurtenissen opnieuw een centrale plek in het Overloonse museum. De museumbezoekers krijgen in enkele presentaties niet alleen uitgelegd waarom er hier zo hard gevochten is, maar vooral ook wat dit betekende voor de bevolking uit de omgeving. Duizenden mensen moesten ergens anders een veilig onderdak zoeken. Maar dat bleek vanwege de voortdurende beschietingen een hachelijke aangelegenheid.

Vrijwilligers uit de hele omgeving helpen momenteel mee aan de bouw van het nieuwe paviljoen. De bedoeling is dat dit op 17 april a.s. wordt geopend aan het begin van het nieuwe hoogseizoen. Voor de laatste fase heeft het museum nog zestigduizend euro nodig. Daarvoor zoekt het museum donateurs die 50, 75 of 100 euro willen bijdragen en op die manier willen meebouwen. Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar het museum, waarna men informatie krijgt toegezonden.

In de kerstvakantie is het museum meestal open. Bezoekers kunnen dan onder andere de gerestaureerde bruggenleggertank zien die afgelopen week in het museum is geplaatst.