Deel dit artikel ‹ Terug

Millse beweegtuin in de prijzen bij Brabantse Dorpenderby

Geplaatst op: donderdag 5 december 2013


De provincie Noord Brabant heeft vandaag de 9 genomineerden bekend gemaakt voor de Brabantse Dorpenderby 2014. Deze genomineerden krijgen sowieso 10.000,-- euro voor het verder uitwerken van hun plannen. Ook Stichting Activiteiten Mill (SAM) behoort tot deze 9 genomineerden met het plan Beweegtuin. Zij willen graag de Groespeel en Kanaalzone voorzien van permanente toestellen om sport en bewegen te stimuleren.

“Het idee werd geboren na de survivalrun die we samen met OntdekMill.nl onder de naam Oerparcours eerder dit jaar organiseerden,” vertelt Hans Verhallen van Stichting Activiteiten Mill. “Voor dat Oerparcours bouwen we hindernissen waar deelnemers overheen of onderdoor moeten. Toen we de oproep van de provincie Brabant zagen bedachten we dat ons Oerparcours wel aansloot bij sport en bewegen. Maar het moest ook duurzaam zijn en niet voor alleen een jaarlijkse activiteit als het Oerparcours.”

Hans Verhallen kwam in gesprek met fysiotherapeut Marcel Peters. Hans: “Marcel opperde het idee beweegtuin. Daarbij is het de bedoeling permanent sporttoestellen in de natuur te plaatsen waar iedereen vrij gebruik van kan maken. Dat bijvoorbeeld ook voor scholen en sportclubs, maar ook kunnen we speciale sportprogramma’s opzetten voor ouderen.” Ook Peter van Lanen uit Mill werd bij het plan betrokken omdat hij ervaring heeft met sporttoestellen die geschikt zijn voor plaatsing buiten. “Na een uurtje brainstormen was het idee beweegtuin helder.”

Voor Stichting Activiteiten Mill het plan instuurde heeft men overleg gehad met de gemeente Mill. “De Groespeel en de Kanaalzone is gemeentegrond, dus we kunnen wel proberen via de Dorpenderby geld te winnen voor ons idee, maar de gemeente moet uiteraard wel mee willen werken. Gelukkig waren de wethouders erg enthousiast dus stond een aanvraag niets meer in de weg.”

SAM behoort nu met de Beweegtuin tot de 9 genomineerden. Zaterdag 14 december worden de plannen officieel gepresenteerd in Geertruidenberg. Hiervoor worden volgende week opnames gemaakt in Mill door Omroep Brabant. Tijdens de presentatie krijgt SAM ook een bekende Brabantse sporter toegewezen die de plannen verder mee uit zal werken. De grote finale is begin juni. Dan is er voor de winnaar nog eens 25.000,-- euro extra te verdienen, voor de nummer twee 12.500,-- euro en de derde plaats krijgt nog eens 7.500,-- euro. Maar om een start te maken met de Beweegtuin heeft SAM nu al de eerste 10.000,-- euro gewonnen.