Deel dit artikel ‹ Terug

Aanpak vuurwerkoverlast gemeente Cuijk van start

Geplaatst op: maandag 2 december 2013


Meld vuurwerkoverlast direct op 06 1051 8762

Cuijk, 2 december 2013 - December is inmiddels van start gegaan en dat betekent dat er in de aanloop naar het nieuwe jaar steeds vaker vuurwerkgeknal buiten te horen is. De gemeente Cuijk werkt ook dit jaar samen met het politiedistrict Maas en Leijgraaf en Bureau Halt om vuurwerkoverlast in december en tijdens de jaarwisseling tegen te gaan.

Meldlijn
Vanaf 1 december is evenals vorig jaar de meldlijn vuurwerkoverlast van de gemeente Cuijk geopend. Op het nummer 06 1051 8762 kan vuurwerkoverlast gemeld worden. De Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s) van de gemeente Cuijk hebben tijdens hun dienst deze mobiele telefoon bij zich, zodat zij snel op een melding kunnen reageren. Buiten diensttijden kan het reguliere nummer van de regionale politie (0900 8844) gebeld worden.
Om de politie en de BOA’s te helpen om de daders te achterhalen zijn een aantal zaken goed om te onthouden en te melden als u een melding wilt doen:
Geef een duidelijke beschrijving van de veroorzaker
Gaat het om één persoon of om een groep?
Wat voor kleding dragen de veroorzakers (bv. de kleur jas of pet enz.)
Zijn de veroorzakers op de scooter, op de fiets of te voet?

Het is belangrijk dat overlast gemeld wordt. Pas als we een melding binnen krijgen, kunnen we reageren en de daders ook daadwerkelijk aanhouden. We vragen daarom de inwoners van onze gemeente om overlast altijd bij ons te melden. Ook zullen we dit jaar in samenwerking met de politie de schade aan privé-eigendommen in kaart brengen. Eventuele schade kunnen mensen bij de politie Land van Cuijk melden (0900 8844).

Samenwerking
In de aanpak van vuurwerkoverlast werkt de gemeente Cuijk al een aantal jaar samen met het politiedistrict Maas en Leijgraaf en Bureau Halt (van 1 december tot en met 15 januari). Vuurwerkovertreders tot 18 jaar die gepakt worden, worden direct naar Halt verwezen. Daarbij komt dat de schade die door overtreders wordt gemaakt door hen zelf betaald moet worden.
Dit jaar mag vuurwerk gekocht worden op 28, 29, 30 en 31 december. Tijdens die dagen zetten de gemeente Cuijk en de politie net als vorig jaar extra mensen in om overlast te voorkomen. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken van 31 december 10:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

Voorlichting
Op de basisscholen in de gemeente Cuijk krijgen de leerlingen van groep 7 en 8 voorlichting over vuurwerk om hen bewust te maken van de gevaren van het afsteken ervan.
Het project “Vuurwerk Vandalisme Vrij” is dinsdag 26 november gestart met een voorlichting aan de leerlingen van het eerste jaar van het voortgezet onderwijs van het VMBO Merletcollege.
In dit project bedenken zij samen een plan om de viering van Oud en Nieuw te vieren zonder vandalisme. Het beste plan wordt door de gemeente Cuijk beloond met aandacht op de website en in de Maasdriehoek. Daarnaast is er een iPod te winnen voor het beste plan.
Op de middelbare scholen in de gemeente zullen ook posters van Bureau Halt worden opgehangen. Voor deze leerlingen heeft Halt een campagne waarbij vooral tips worden gegeven voor het veilig afsteken van vuurwerk.



Winnende idee 2012: Poster
Vorig jaar kwam het winnende plan van leerlinge Sylvana Verberkt.

Haar idee: stuur een brief naar alle bewoners in de wijken en dorpen. Bij de brief zijn stickers gevoegd waar op staat: “Deze straat is Vuurwerk Vandalisme Vrij”. Bewoners kunnen deze stickers op de voordeur plakken. Het gevolg is dat de buurtbewoners goed opletten of er vandalisme plaatsvindt en ze er zo samen voor zorgen dat het niet gebeurt. Bewoners kunnen aan de gemeente of de politie (evt. anoniem) doorgeven als zij ergens overlast of vandalisme zien.

In overleg met de prijswinnaar is besloten om het winnende idee uit te voeren in postervorm.
Bewoners van de gemeente Cuijk ontvangen in week 52 bij de Maasdriehoek een poster die ze thuis op de voorruit kunnen bevestigen. Door deze poster maakt de bewoner kenbaar dat hij/zij bij vuurwerkoverlast of vandalisme stappen onderneemt om melding te maken bij de politie. Hiermee ontmoedigen ze eventuele overlastgevers om met vuurwerk overlast te veroorzaken of vandalisme te plegen. Daarnaast heeft het een positief effect op jongeren die in de betreffende straat of wijk wonen.

Afgelopen jaar

De meldlijn is afgelopen jaar 26 maal gebeld. Dit heeft geleid tot 5 HALT-verwijzingen door de BOA’s, en werd daarnaast als zeer prettig ervaren door de melders. Naar aanleiding van elk telefoontje is contact opgenomen met de melder en is het resultaat van de melding besproken. Dit geeft melders het idee dat er iets met hun melding gedaan werd.

Meer informatie
Meer informatie over vuurwerk en de Haltcampagnes is te vinden op de website www.halt.nl.