Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing: De beroemdste bewoner van Kasteel Bleijenbeek

Geplaatst op: maandag 2 december 2013


Bleijenbeek is een kasteel met een rijke geschiedenis. Het werd in de middeleeuwen gebouwd en in de loop der jaren geleidelijk uitgebreid tot een middeleeuws kasteel. Tijdens het bombardement op 21 februari 1945 is het imposante kasteel ernstig beschadigd en momenteel is het een ruïne.
De beroemdste bewoner van het kasteel is Maarten Schenck van Nydeggen (1540-1589). Deze veldheer uit de Tachtigjarige Oorlog lijkt geobsedeerd door zijn rechten op Bleijenbeek en de heerlijkheid Afferden. Zijn beroepskeuze, zijn huwelijk, vechten voor vriend en vijand, katholiek of Luthers, alles lijkt hiermee samen te hangen.

Donderdag 12 december probeert Olga van den Broek het verhaal van Maarten Schenck van Nijdeggen te reconstrueren. Iedereen is welkom in de bibliotheek Bergen aan het Rembrandtplein 4. De lezing begint om 20.00 uur.
Deze lezing is door BiblioPlus georganiseerd in samenwerking met de Historische kring Maas en Niers. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.biblioplus.nl/activiteiten en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.
advertentie