Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeer en Cuijk maken geschiedenis beleefbaar

Geplaatst op: woensdag 20 november 2013


Cuijk/Boxmeer, 20 november 2013 – De gemeenten Boxmeer en Cuijk gaan samen de bijzondere archeologische waarde van beide gemeenten benadrukken en beleefbaar maken. De gemeente Cuijk richt zich voornamelijk op de Romeinse tijd en de gemeente Boxmeer op de Middeleeuwen.

De komende drie jaar creëren Boxmeer en Cuijk verschillende manieren waarop inwoners en toeristen de beide periodes kunnen beleven. Zo wordt in samenwerking met Hotel Van der Valk aan de A73 in Cuijk gewerkt aan een Romeins park. Hierin komt o.a. een replica van de 4e-eeuwse brug, waarbij de originele brokstukken gebruikt gaan worden die uit de Maas zijn opgehaald. Ook wordt lesmateriaal voor basisscholen gemaakt. Op het terrein van Health Campus Boxmeer wandelt u door een Middeleeuwse omgeving. Ook via de Historybox en de beeldschermen in de hal van het Maasziekenhuis wordt over de geschiedenis verteld. In het centrum van Boxmeer kunt u een wandelroute volgen langs locaties waar vroeger de zilversmeden woonden. Ook komen er in Boxmeer en Cuijk op diverse locaties panelen die informatie bieden over de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Via 3D-applicaties kunnen het Romeinse en Middeleeuwse verleden bijna levensecht beleefd worden.
In het voorjaar van 2014 organiseren Boxmeer en Cuijk diverse activiteiten rond de beide thema’s voor inwoners en bezoekers van het gebied.

Verbinding
Met het project willen de gemeenten een bijdrage leveren aan een betere woon- en leefomgeving in het Land van Cuijk door het toevoegen van betekenis aan deze omgeving. Een ander doel van het project is het verbeteren van de economische vitaliteit van de noordelijke Maasvallei door meer bezoekers te trekken. Het Romeinse en Middeleeuwse erfgoed helpt zo de verbinding te leggen met zowel het bedrijfsleven, de bewoners als bezoekers van de streek. Vanwege de nadruk op toeristische ontwikkeling is dit plan ook een uitvoeringsproject van de toeristische visie ‘De identiteit van het Land van Cuijk’.

Verheugd

Wethouders Arthur Baudet (Cuijk) en Erik Ronnes (Boxmeer) zijn bijzonder verheugd met de toegekende subsidie en de onderlinge samenwerking. Voor de regio is dit een geweldige toeristische ontwikkeling.

Financiering en partners

Het project wordt grotendeels gefinancierd vanuit de provinciale Subsidieregeling cultureel erfgoed Noord-Brabant, Erfgoed in context. De gemeenten Cuijk en Boxmeer dienden gezamenlijk een subsidieaanvraag in. Het Romeinse park wordt mede mogelijk gemaakt door hotel Van der Valk Cuijk. Maasziekenhuis Pantein draagt bij aan de Historybox en de STeR (Stichting Toerisme & Recreatie) Boxmeer draagt zorg voor de wandelroute in Boxmeer. Vrijwilligersorganisaties als Museum Ceuclum, Foto Archief Dienst en werkgroep Archeologie Cuijk zullen een bijdrage leveren in de vorm van inzet van vrijwilligers.