Deel dit artikel ‹ Terug

Gerda Havertong speelt superbitch in Furie over de keerzijde van macht

Geplaatst op: woensdag 20 november 2013


Actrice Gerda Havertong, voor velen bekend als Gerda uit ‘Sesamstraat’, bewijst met de monoloog Furie maar weer eens dat zij veel in haar mars heeft. Op vrijdagavond 13 december is zij met dit solotoneelstuk te zien in theater Myllesweerd. In Furie speelt Gerda de succesvolle zakenvrouw Martha, of zoals Gerda zelf zegt: “een superbitch”, die de menselijke wil om macht te hebben verbeeldt. Een personage dat we volgens Gerda allemaal (her)kennen. “Maar er zullen natuurlijk onherroepelijk brokken gemaakt worden.” In Furie laat Gerda dan ook op een mooie manier de keerzijde van macht zien.

Een oppermachtige vrouw
De wil om one of the guys te worden zit er bij Martha, het personage dat Gerda speelt, al jong in. Ze is een vrouw die haar krengerigheid niet onder stoelen of banken steekt, kan even gevoelig als giftig zijn, even belachelijk als naïef, even hooghartig als weerloos en even beschroomd als geil. “Ze heeft uiteindelijk dan ook de top bereikt, is oppermachtig, sterk en haar macht is onbegrensd. Ze is groots, bijzonder en tot in de toppen van haar vingers de baas over een groot bedrijf”, vertelt Gerda.

“Ouder worden vraagt iets innerlijks”
Maar, dan wordt Martha ouder en dat verloopt tragisch. Het gaat namelijk onherroepelijk mis, want mensen houden niet van vrouwen die op deze manier carrière maken. Mensen zien helaas alleen maar de buitenkant en niemand heeft zin om zich in de innerlijke strijd van deze vrouw te verdiepen. Door haar gedrag heeft ze in plaats van vrienden alleen maar vijanden om zich heen verzameld. Gerda laat het drama zien dat zich in Martha afspeelt. “Haar menselijkheid, haar verdriet. Ouder worden vraagt nu eenmaal iets innerlijks.”

Op de website van Myllesweerd: www.myllesweerd.nl/nieuws, is een filmpje te zien waarin Gerda door de Amsterdamse zender AT5 geïnterviewd wordt over haar monoloog Furie. Kijk voor meer informatie over Gerda Havertong op haar website www.gerdahavertong.nl.

Bij bestelling van 5 kaartjes voor deze voorstelling geeft theater Myllesweerd nu 1 kaartje gratis weg. Bestel uw kaartjes via theater@myllesweerd.nl onder vermelding van de actiecode 'actie Gerda Havertong'. Een kaartje kost € 15, inclusief een kopje koffie of thee. Op de avond zelf kunt u ook nog kaartjes verkrijgen aan de kassa. De speciale kortingsactie geldt dan niet meer.