Deel dit artikel ‹ Terug

Architectuurwandeling 'Jan de Jong' op 3 november in Grave

Geplaatst op: donderdag 31 oktober 2013


Grave – Zondag 3 november organiseert het Graafs Museum een architectuurwandeling door de binnenstad van Grave. Om 14.15 uur wordt gestart met een lezing over Jan de Jong in het Graafs Museum waarna aansluitend de wandeling door het stadje begint. door Aanleiding vormt de tentoonstelling over de toonaangevende Bossche School-architect Jan de Jong (1917 - 2001). De tentoonstelling ‘Jan de Jong in Grave’ wordt georganiseerd rondom de verschijning van het boek : ‘Jan de Jong de monografie, deel 1. Pionier van het plastische getal’, geschreven door architectuurpublicisten Hilde de Haan en Ids Haagsma in samenwerking met ir. W. Ramselaar. Dit standaardwerk wordt op 2 november in het Graafs Museum gepresenteerd, waarbij het eerste exemplaar door oud-rijksbouwmeester prof.ir. Jo Coenen wordt aangeboden aan mevrouw Riek de Jong-De Groot, weduwe van Jan de Jong. De publieksopening vindt op 3 november plaats; dan zullen de auteurs van de monografie een lezing geven, gevolgd door een architectuurwandeling door de binnenstad van Grave.

Jan de Jong in Grave
De Jong staat bekend als de briljantste leerling van de benedictijner monnik-architect dom Hans van der Laan (1904-1991), wereldberoemd vanwege zijn architectuurtheorie rondom het ‘plastische getal’. De stad Grave heeft in De Jongs oeuvre een speciale plaats, omdat het een staalkaart omvat van zijn werk. In Grave bouwde De Jong zijn eerste woningbouw, in het Blauwe en het Rode Dorp. Later drukte hij zijn stempel op de binnenstad met zorgvuldige stadsvernieuwingsprojecten. Vooral dit latere werk toont hoe De Jong de architectonische harmonieleer van dom Hans Van der Laan met eigen inzichten verrijkte. Bekende ontwerpen van De Jong in Grave zijn de herenhuizen aan de Hoofschestraat, woningen aan de Gasthuisstraat en een huis met binnenplaats aan de Maasstraat.

De tentoonstelling
De tentoonstelling geeft in kort bestek inzicht in leven en loopbaan van De Jong. Alle Graafse projecten krijgen ruime aandacht, van meerdere zijn de originele bouwtekeningen te zien. Ook van de Bossche architect Frits Schütz, bij wie De Jong als tekenaar begon, wordt werk getoond. Nog bij Schütz tekende De Jong de Mariakapel in Grave aan de Elftweg. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de architectuurtheorie waaraan De Jong zijn hart verpandde. Zo is er lesmateriaal aanwezig waarmee het plastische getal inzichtelijk werd gemaakt. Speciale aandacht ook krijgt het woonhuis van De Jong, het Jan de Jong-huis in Schaijk, dat hij zelf als zijn meesterproeve beschouwde.

Het boek
‘Jan de Jong de monografie, deel 1: Pionier van het plastische getal’ maakt deel uit van het Grote Jan de Jong project dat in 2010 is opgezet om dit vergeten genie meer aandacht te geven. Eerder verscheen de compacte gids Gebouwen van Jan de Jong (Architext, 2012), dat op de tentoonstelling verkrijgbaar is. Deel 1 van de monografie beschrijft leven, werk en persoon van Jan de Jong vanuit verschillende invalshoeken. Deel 2 (verwacht voorjaar 2014) behandelt gedetailleerd het oeuvre.

Lezing en architectuurwandeling

Op 3 november geven de auteurs Hilde de Haan en Ids Haagsma om 14.15 een lezing over Jan de Jong, gevolgd door een architectuurwandeling door de binnenstad van Grave om 15.15 uur. Alleen de lezing bijwonen is natuurlijk ook mogelijk. Graafs Museum (St. Elizabethstraat 10A te Grave) is open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur; entree € 3,- en kinderen gratis (ook 3 november). www.graafsmuseum.nl