Deel dit artikel ‹ Terug

Afspraken transitie jeugdzorg Noordoost-Brabant vastgesteld

Geplaatst op: woensdag 30 oktober 2013


Land van Cuijk, 30 oktober 2013 – Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor bijna alle vormen van jeugdzorg. Dat is de hulp en zorg voor jeugdigen en opvoeders. VNG/IPO en de Rijksoverheid hebben afspraken gemaakt waar gemeenten zich in 2015 aan moeten houden. De invulling van deze afspraken staan beschreven in het zogenoemde ‘transitiearrangement’ (RTA). De colleges van B&W van de vijf gemeenten uit het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert en Sint Anthonis) hebben het RTA eind oktober vastgesteld.

Waarom is de vaststelling van het RTA belangrijk?
De vijf gemeenten uit het Land van Cuijk werken voor de transitie jeugdzorg samen met 15 andere gemeenten uit de regio Noordoost-Brabant. Door de vaststelling van het RTA, geeft de regio Noordoost-Brabant richting aan de invulling van de jeugdzorg vanaf 1 januari 2015. Voor 31 oktober 2013 moeten alle gemeenteraden het RTA bij de landelijke transitiecommissie aanbieden.

Wat merken cliënten ervan?
Vanaf 1 januari 2015 is de nieuwe vorm van jeugdzorg pas een feit. Cliënten, die op 31 december 2014 jeugdzorg ontvangen of daarvoor een indicatie hebben, krijgen nog één jaar de hulp die ze op dat moment krijgen en van dezelfde aanbieder. Dit betekent dat de gemeente zorgt voor voldoende jeugdzorgaanbod. Hebt u hier vragen over? Neem dan contact op met uw jeugdzorgaanbieder of Centrum Jeugd en Gezin in uw gemeente.

Wat staat er nog meer in het RTA?
De jeugdzorgaanbieders zijn op de hoogte van de inhoud van het RTA. Hun uitgewerkte ideeën voor zorgverbetering en bezuiniging staan ook in het RTA. Andere belangrijke punten zijn:
In het RTA wordt zo precies mogelijk aangegeven welk budget gemeenten in 2015 krijgen voor de aanbieders. En hoe dit verdeeld is over de verschillende jeugdzorgvormen. Deze budgetten zijn pas in 2015 definitief.
De gemeenten in de regio Noordoost-Brabant willen in 2015 4% van het jeugdzorgbudget inzetten voor vernieuwing in de jeugdzorg.
Het RTA beschrijft mogelijkheden om de overgangskosten zo laag mogelijk te houden.

Planning transitie jeugdzorg
Van 31 oktober tot 14 november zijn er gesprekken tussen de gemeenten en jeugdzorginstellingen en -aanbieders over de afspraken. Daarna start het proces rondom het functioneel ontwerp. Dit wordt in januari 2014 vastgesteld. Vanaf juli 2014 bereiden gemeenten de uitvoering van het RTA voor. De definitieve invoering is op 1 januari 2015.