Deel dit artikel ‹ Terug

Bossche School architect Jan de Jong in Grave

Geplaatst op: maandag 28 oktober 2013


Grave - Het werk en leven van Bossche School architect Jan de Jong staat vanaf 2 november centraal in een tentoonstelling van het Graafs Museum. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de presentatie deze dag van het eerste deel van een grote monografie over De Jong (1917 - 2001), geschreven door Volkskrantjournalisten Hilde de Haan en Ids Haagsma in samenwerking met ir. W. Ramselaar. Deze presentatie vindt plaats in het Graafs Museum, tegelijk met de opening van een tentoonstelling gewijd aan Jan de Jong en zijn werk. Het eerste exemplaar van het boek wordt door oud-rijksbouwmeester prof.ir. Jo Coenen aangeboden aan de weduwe van Jan de Jong, mevrouw De Jong-de Groot. De publieksopening op zondag 3 november wordt gemarkeerd met een lezing door de schrijvers van het boekwerk en een architectuurwandeling door de binnenstad van Grave. Het werk van Jan de Jong komt daardoor dankzij sprekende voorbeelden en een deskundige toelichting voor iedereen tot leven.
Grave kan worden beschouwd als een staalkaart van zijn werk: alle huizen samen vormen een representatieve selectie uit niet alleen zijn rijpere werk, maar ook uit zijn vroege en middenperiode. Dat latere, rijpere werk is geïnspireerd door dom Hans van der Laan, de beroemde benedictijner monnik-architect en ontdekker van het ‘plastische getal’, een stelsel van maatverhoudingen voor de drie dimensies (lengte, breedte, diepte) van de architectuur. Het beroemde Jan de Jong-huis in Schaijk, zijn eigen woonhuis, is er het mooiste bewijs van. De Jong onderging de invloed van Van der Laan door de Cursus Kerkelijke Architectuur in ’s-Hertogenbosch, een cursus die de bekende ‘Bossche school’ in de architectuur heeft voortgebracht. De Jong gaf er een geheel eigen en bijzonder creatieve uitwerking aan.
Heel bijzonder is dat De Jong ten behoeve van het komplan 1980 van de gemeente Grave een stedenbouwkundige analyse heeft gemaakt van de vorm van de Graafse binnenstad. Die analyse laat heel goed zien hoe hij het plastische getal in een eigen stedenbouwkundige theorie heeft gegoten.
De tentoonstelling geeft in kort bestek informatie en uitleg over de belangrijkste feiten uit leven en carrière van De Jong en toont bouwtekeningen van zijn Graafse werk. Ook van de Bossche architect Frits Schütz, bij wie De Jong tekenaar is geweest (De Jong tekende de Mariakapel in Grave aan de Rijksweg voor Schütz) is op de tentoonstelling werk te zien, onder andere een café en een notariskantoor in de binnenstad van Grave. Daarnaast zijn ook bouwdozen te zien waarmee het plastische getal kon worden geoefend. Er is ook een kleine, maar heel bijzondere collectie meubilair van De Jong dat afkomstig is uit zijn eigen woonhuis. Een film wordt getoond waarin mevrouw De Jong vertelt over haar woonhuis en over haar echtgenoot. Daar zijn ook foto’s van het huis te zien die zijn gemaakt door de beroemde fotograaf Kim Zwarts.
Met de boekpresentatie komt een grote wens uit van de Jan de Jong Stichting, die als doelstelling heeft het initiëren van activiteiten gericht op de bevordering van de studie van het werk van de architect Jan de Jong en het beheren van zijn architectonisch erfgoed.
Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10A te Grave) is geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur, entree € 3,- en kinderen gratis. Op 3 november start de lezing om 14.15 uur en de architectuurwandeling om 15.15 uur, de vaste entreeprijs geldt ook op deze dag.