Deel dit artikel ‹ Terug

Stagiaire kleedt bankwagen aan

Geplaatst op: dinsdag 22 oktober 2013


De 19-jarige Eva Verrijt klopte eind vorig jaar aan bij het Oorlogsmuseum voor een stage. Ze volgt de opleiding stand-, winkel- en decorbouw bij SintLucas in Boxtel. En in Overloon konden ze zo’n stagiaire wel gebruiken.

Want al tientallen jaren staat in Overloon een belangrijk historisch object. Het is de bankwagen waarmee Prinses Juliana en Prins Bernhard met hun twee dochters in 1940 aan de Duitse bezetter wisten te ontkomen. Maar die wagen had geen vaste plek in het museum. En dus kreeg Eva de opdracht om daar iets voor te bedenken.

Het eerste idee was om een wand te maken met een collage van foto’s van het koninklijk paar. “Maar ik vond dat eigenlijk te plat, letterlijk en figuurlijk”, aldus Eva Verrijt, “en ik wilde er iets driedimensionaals van maken”. En zo kon het gebeuren dat er nu een decor is gekomen dat sterk lijkt op het paleis Lange Voorhout in Den Haag. “We zijn daar gaan kijken en hebben foto’s genomen. En niet alleen van het gebouw maar ook van de bestrating”. Alleen zat er ook een nadeel aan de plannen van de stagiaire. Het museum had namelijk een bepaald budget in gedachten, waar ze ruim overheen dreigde te gaan. Maar dat loste ze op door zelfstandig op zoek te gaan naar sponsors in de buurt. Dat ging veel verder dan materiaal alleen. Zo leverde het Cuijkse bedrijf De Brabander Sierbestrating naast de klinkers ook nog hele bruikbare creatieve ideeën.

Met hulp van de vrijwilligers van het museum werden de plannen werkelijkheid. Eva nam daarbij het voortouw en liet zien dat het niet bij theorie bleef, maar dat ze zelf ook de zaag en de kwast met verve kon hanteren.

En nu staat er dan een levensecht paleis in het museum. Dit nieuwe decor wordt zaterdag 26 oktober om 14 uur feestelijk in gebruik genomen tijdens de Vriendendag van het Oorlogsmuseum. Daarmee krijgt de bankwagen eindelijk zijn vaste plaats in het museum.
advertentie