Deel dit artikel ‹ Terug

Verlichte geesten gezocht voor 23 oktober

Geplaatst op: dinsdag 22 oktober 2013


Verlichte geesten gezocht tijdens de regionale fietsverlichtingsactie Controle fietsverlichting Merletcollege Cuijk (Grotestraat) op 23 oktober

Het wordt weer vroeger donker. Het is dus tijd voor de fietsverlichtingsactie. Met dit jaar de 500 euro-vraag: Hoe kun je ervoor zorgen dat ook anderen hun fietsverlichting aandoen? Dit jaar is de Brabantbrede actiedag voor een verkeersveiliger Brabant op woensdag 23 oktober. De gemeente Cuijk start samen met het Merletcollege de fietsverlichtingsactie door het controleren van de fietsverlichting. Dit is een onderdeel van de campagne 'Nul verkeersdoden Brabant.

Verkeerswethouder Gerard Stoffels: “Als iedereen z’n fietslicht gebruikt in het donker, dan is het een stuk veiliger op de weg. Jij ziet waar je fietst en zeker zo belangrijk als anderen jou zien. Of die anderen nu te voet, in de auto, een vrachtwagen of op een brommer aan het verkeer deelnemen, met het fietslicht aan zijn fietsers zichtbaar. Maar hoe krijgen we het voor elkaar dat iedereen zijn licht aan doet?”

Gouden idee
Vandaar de oproep aan verlichte geesten: ‘Bedenk samen met je vrienden of klasgenoten het gouden idee om Brabant verlicht te laten fietsen’. De wedstrijd begint op woensdag 23 oktober a.s. Dat is de Brabantbrede Actiedag Verkeersveiligheid, een dag dat Brabant bol staat van de acties. Op die dag gaat ook de site www.fietsverlichtbrabant.nl met meer informatie over de wedstrijd online. Kijk op www.nulverkeersdodenbrabant.nl welke acties er nog meer zijn.

Nul verkeersdoden
Gerard Stoffels: "Iedereen kan meedoen. De prijzen liegen er niet om: 100 euro plus een lunch met de verkeerswethouder voor het beste idee van een gemeente en 500 euro voor de regioprijs. Meedoen betekent ook dat je Brabant helpt op weg naar nul verkeersdoden."

Fietsverlichting controleren
Tijdens de actiedag wordt een fietsverlichtingsactie gehouden bij het Merletcollege aan de Grotestraat in Cuijk. Verkeerswethouder Gerard Stoffels zal op woensdag 23 oktober om 9.00 uur de aftrap geven en daarmee ook meteen de regionale fietsverlichtingsactie voor de gemeente Cuijk starten.
Het doel van deze actie is de leerlingen en de ouders het nut van goede fietsverlichting te laten inzien. Zo willen we bereiken dat iedereen bewust wordt van zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van verkeersveiligheid. De leerlingen die de verlichting niet in orde hebben krijgen een noodlampje, zodat ze in ieder geval veilig thuis kunnen komen. De leerlingen die hun verlichting wel in orde hebben krijgen een gadget waarmee ze buiten hun verlichting extra opvallen in het verkeer.
Zo streven wij ook in Cuijk naar een zo optimaal mogelijke verkeersveilige gemeente met als doel om verkeersslachtoffers, en zeker verkeersdoden, te voorkomen.

Reverse Graffity ‘Ik wil je zien’
‘Ik wil je zien’ is het landelijke campagnemotto van de fietsverlichtingsactie. Deze boodschap komt op 130 druk bereden fietsroutes in de regio op een prikkelende, doeltreffende, innovatieve en klimaatneutrale manier. Deze boodschap is in een aluminium sjabloon uitgesneden en wordt met een speciale hogedrukreiniger en schoon water op de weg gespoten. Reverse Graffity is het tegenovergestelde van graffiti: door vuil weg te halen in plaats van verf aan te brengen wordt de boodschap aangebracht. Fietsers worden zo enkele weken herinnerd aan de boodschap ‘Ik wil je zien’.

Nul verkeersdoden. Dat is de gezamenlijke doelstelling van iedereen die meedoet op 23 oktober. Ieder slachtoffer is er namelijk één teveel. En daarom moeten we alles uit de kast halen om slachtoffers te voorkomen. Kom ook in actie en doe mee!