Deel dit artikel ‹ Terug

Huistheater De Steenakker in Haps klaar voor nieuwe start!

Geplaatst op: dinsdag 17 september 2013


In een woonboerderij in het buitengebied van Haps is op de voormalige hooizolder Theater De Steenakker gevestigd. Gebouwd door de eigenaren als hobby vanuit hun beroepsachtergrond in het theatervak. Na enige jaren alleen voor eigen gebruik, is het theater uitgegroeid tot een theater voor iedereen. Het theater is klaar om zich te presenteren aan een breed publiek in de regio, en daar buiten.
Het theater richt zich vooral op groepen. Het intieme theater ligt midden in de natuur. De combinatie van cultuur en de omgeving is bijzonder. Voor groepsuitjes is het programma van de Steenakker divers. Een voorstelling, concert, workshops, kennis maken met streekhistorie, verhalen, wandelen, natuurbeleving, eten en drinken. Het programma wordt altijd afgestemd op de wensen van de groep.

Duits Lijntje en Brabantse cultuurhistorie
Het theater ligt direct aan het zogenaamde Duits lijntje. Dit voormalige spoor liep van Wesel naar Boxtel en sloot aan op de internationale spoorroute van St. Peterbrug naar London. Tegenwoordig is de spoordijk een ecologische verbindingszone en wandelgebied. Het traject kent een rijke historie, niet alleen van transport en economische welvaart maar ook over koningen en tsaren die eroverheen reisden. Vorsten die met hun gevolg cultuur, producten en voorwerpen met zich meenamen, onder andere Russische kunsteieren uit St. Petersburg en thee met theegebruiken uit het oosten. Later vooral in Engeland bekend geworden als ‘high tea’. Theater De Steenakker gebruikt deze historie in haar programma’s als verteltheater, high thea-traal, workshops en voorstellingen. Maar ook is er aandacht voor de historie, cultuur en erfgoed van het boerenleven op het Brabantse platteland, het leven aan de spoordijk, de gebruiken en gewoontes van weleer. Dat kan in de vorm van vertellingen in het theater, een natuur workshop als ‘Bietesnéje’ of wandelingen met een gids over het spoor zijn. Bijpassend kan daar een high tea of Brabantse koffiefafel bij worden geserveerd.

Voorstellingen en concerten
Het theater programmeert ook onregelmatig openbare voorstellingen en concerten. Meestal is dat voor de zondagmiddag. De optredende artiesten en acteurs hebben vaker een band met het theater. Omdat ze er bijvoorbeeld repeteren of door de eigenaren geholpen of geregisseerd worden. De Steenakker werkt met geschoold talent. Op zondag 22 september staat voor het eerst ‘De Vloer op’ op de planken bij De Steenakker. ‘De vloer op’ bestaat uit een groep professionele acteurs. In tweetallen improviseren zij scènes aan de hand van een thema of dilemma. De uitkomst kan de ene keer humoristisch, dan weer dramatisch zijn. Bekend van televisie, o.a. het gelijknamige programma ‘De Vloer op’ van HUMAN. Aanvang 15.00 uur. Entree ? 10,- incl. een kop koffie of thee. Reserveren kan via info@desteenakker.nl

Nieuwe start
Het theater werkt al ruim 5 jaar om te kunnen gaan draaien. Nu een bestemmingsplanwijziging heeft plaatsgevonden is daarvoor de weg vrijgemaakt. Omdat te vieren is een nieuwe website en folder gemaakt. zie www.desteenakker.nl. Ook op Facebook onder: Theater De Steenakker. Het theater gaat bouwen aan nieuw publiek, het werven van groepen, en het verhuren van de ruimtes voor zakelijk gebruik. Er staan nog een paar wensen op het lijstje van ontwikkelingen zoals een workshopruimte en een nieuwe toiletgroep. Theater De Steenakker is een non-profit organisatie.