Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing: Gelukkig met genoeg: op naar een duurzame leefstijl

Geplaatst op: dinsdag 17 september 2013


Lezing van Jeanine Schreurs

Jeanine Schreurs is de bedenkster van de budgetkring: Goed met geld, Goed met groen, Goed in je vel. Met concrete voorbeelden laat ze zien hoe je greep kunt krijgen op je budget en daarmee ook op je leven. Word je daar gelukkiger van? Ja, want je hebt minder stress en wat meer rust.

Tot begin 2000 werkte Jeanine Schreurs bij een semioverheidsinstelling voor de uitvoering van duurzame ontwikkelingsverdragen met Benin, Bhutan en Costa Rica. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid zijn daarbij essentieel. De lange mars door de instituten koerste naar haar idee te zeer af op een doodlopende straat.
Sindsdien heeft ze haar professionele en persoonlijke belangstelling voor duurzaamheid verlegd naar gedragsverandering. Zij is een geëngageerde pleitbezorger geworden van simpleliving: als hoofdredacteur van magazine Genoeg, lid van het Amerikaanse SimplicityForum en als academisch onderzoeker.

Als onderzoeker is Jeanine Schreuder vooral geïnteresseerd in wat er verandert als mensen minder gaan consumeren en welke kansen dit biedt voor duurzaamheid. Een PhD onderzoek is afgerond bij de Universiteit Maastricht en heeft geleid tot het proefschrift Living with Less: Prospects for Sustainability.

Jeanine: "Bij toeval ontdekte ik dat leven met minder geld ook positieve kanten heeft. Mijn  nieuwsgierigheid naar hoe dit nu eigenlijk zit – want de tijdgeest is toch: hoe meer hoe beter -  is uitgegroeid tot een lichte obsessie. Ik heb er inmiddels een dagtaak aan als onderzoeker, trainer/lezinggever en publicist."
Niet het materialisme van de postmoderne consument vormt een obstakel voor duurzaamheid, maar juist het gebrek eraan. Als mensen meer waarde zouden hechten aan geld en goed, zou er minder verspild worden.

Dinsdag 8 oktober is Jeanine Schreurs om 20.00 uur als spreker te gast in de bibliotheek Sint Anthonis. U bent van harte welkom. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.