Deel dit artikel ‹ Terug

Dakota vlucht boven Grave

Geplaatst op: dinsdag 10 september 2013


Op zondag 15 september vliegt een Dakota die meevloog tijdens de Tweede Wereldoorlog over Grave om parachutisten te droppen. In de Dakota is plaats voor 5 passagiers en 4 daarvan zijn winnaars van de loterij die is georganiseerd door het Graafs KazemattenMuseum. Zaterdag 31 augustus verrichtte Burgemeester Lex Roolvink de trekking in het museum, geassisteerd door Evert Vos van het museum en in aanwezigheid van jumpmaster Peter Braun van de Round Canopy Parachuting Team. De vier winnaars zijn: lotnr 125 J. Eigenhuijsen uit Elst, nr 297 A. Graaf uit Bussum, nr 309 Hennie Haas uit Wilsum (D) en nr 366 R. Holtman uit Grave.

Deze winnaars maken op 15 september met de Dakota een vlucht vanaf de Belgische Luchtmachtbasis Kleine Brogel naar Grave, waar 24 parachutisten met ronde parachutes en in uniform worden gedropt. Vervolgens vliegt de Dakota terug voor een tweede groep parachutisten en worden ook de passagiers gewisseld. De belangstelling binnen het Round Canopy Parachuting Team, met leden van over de hele wereld, is namelijk groot om te springen boven Grave. Dit Team maakt alleen sprongen boven plaatsen waar de geallieerden in WO II zijn geland. Op 17 september 1944 sprongen de geallieerden boven Grave, en sindsdien is op deze specifieke locatie niet meer geland door parachutisten. De parachutisten landen tussen de Mars en Wijthdijk en het Marsstraatje. De eerste landing vindt rond 17.00 uur plaats, de tweede ongeveer een uur later.

De Dakota, onder kenners bekend als C47/Skytrain, komt vanuit het oosten aanvliegen over de Maas. Boven de John S. Thompson bridge, de brug over de Maas die haar naam dankt aan haar geallieerde bevrijder uit 1944, maakt de Dakota een draai en dropt de parachutisten in de dropzone. Midden op de dropzone heeft op dat moment burgemeester Lex Roolvink plaatsgenomen om de parachutisten, die de sprong maken met een ronde parachute en in uniform zijn gekleed, welkom te heten.

Het Graafs KazemattenMuseum biedt een arrangement rondom deze bijzondere happening. Om 16.00 uur wordt gestart met een korte inleiding op de sprongen en op het historische verhaal van 1944. Vervolgens worden de twee sprongen bekeken vanaf de Mars en Wijthdijk, is er een meet&greet met de parachutisten – afkomstig uit de hele wereld en in uniform – en wordt een barbecue georganiseerd bij het Graafs KazemattenMuseum. Uiteraard is het museum, gevestigd in de twee rivierkazematten met in totaal 5 verdiepingen, ook te bezichtigen deze dag. Het arrangement kost € 12,50 per persoon. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via gkm@graafsmusueum.nl of via telefoonnummer 06-34473848
advertentie