Deel dit artikel ‹ Terug

Vlieg mee met WO II Dakota

Geplaatst op: woensdag 21 augustus 2013


69 jaar na de dropping van geallieerden in de gemeente Grave springen op 15 september weer geüniformeerden parachutisten boven Grave uit een originele Dakota. Een prachtig schouwspel is gegarandeerd op deze zondag van het Open Monumentenweekend. 24 parachutisten maken hun sprong uit een Dakota die daadwerkelijk meevloog tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebruik makend van ronde parachutes zoals John S. Thompson en zijn eenheid in 1944 op dezelfde locatie ook deden.

In samenwerking met de Round Canopy Parachute Team verloot het GraafsKazemattenMuseum passagiersplaatsen in de Dakota. Een unieke ervaring die niet te missen is voor liefhebbers van Tweede Wereldoorlog historie, vliegtuigen en/of Grave. In het laadruim zitten de parachutisten en er zijn 4 stoelen voor passagiers. Middels een loterij worden 3 van die stoelen verloot. 1.000 loten zijn er beschikbaar en tot en met 31 augustus zijn deze te koop. Met de opbrengst van deze loten wordt onder meer de brandstof van de Dakota betaald, dus het grootste deel van het geld vloeit letterlijk naar de totstandkoming van deze dag.

Leden van de Round Canopy Parachuting Team (www.rcpt.eu) komen van over de hele wereld naar Europa om sprongen te maken op droppingplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. De leden zijn gekleed in replica uniformen uit de Tweede Wereldoorlog en maken gebruik van groene, ronde parachutes. Dit type parachute is moeilijker te sturen en de snelheid waarmee geland wordt ligt ook hoger dan met een zogenaamde ‘matras parachute’. Voor Grave is de belangstelling onder de leden van het Round Canopy Parachuting Team dermate groot om te springen dat er mogelijk zelfs een tweede vlucht wordt gemaakt met nog eens 24 parachutisten.

Het Graafs KazemattenMuseum biedt de unieke mogelijkheid om met deze Dakota, wereldwijd bekend als één van de best gerestaureerde exemplaren, mee te vliegen. Deze Dakota is in eigendom van een Engelse particulier en vloog daadwerkelijk mee tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Dakota stijgt op vanaf de Belgische Luchtmachtbasis Kleine Brogel met 24 parachutisten en 4 passagiers.
Voor € 3,- per lot kan er worden meegedongen naar een plek in de Dakota. Met uw aankoop van een lot maakt u deze bijzondere happening mede mogelijk. Wilt u één of meerdere loten kopen: mail gkm@graafsmuseum.nl, bezoek het museum of bel het Graafs Museum (0486-475948). Op 31 augustus is de trekking en wordt bekend gemaakt wie de gelukkigen zijn die met de Dakota meevliegen op zondag 15 september.