Deel dit artikel ‹ Terug

Vuurwapens in Overloon

Geplaatst op: woensdag 13 augustus 2008


Op zaterdag 16 en zondag 17 augustus wordt in het Liberty Park voor het tweede jaar op rij het Vuurwapenweekend georganiseerd. Bezoekers van het museum kunnen dan kennis maken met een deel van de vuurwapens die het museum in zijn collectie heeft. Het gaat daarbij vooral om pistolen, revolvers, geweren en mitrailleurs uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om gangbare wapens als de Engelse stengun en de Duitse Schmeisser, maar daarnaast ook om wat meer bijzonder schiettuig. De wapens zijn volgens de daarvoor geldende regels onklaar gemaakt en zijn daardoor alleen nog voor museale doeleinden geschikt.

Ook zullen er enkele uniformen, compleet met helm, aan te passen zijn. Zo kan de bezoeker met een wapen in de hand een idee krijgen van hoe zwaar het moet zijn geweest om als soldaat over het slagveld op te trekken. “De kleding zat natuurlijk niet altijd even soepel en de helm was noodzakelijk maar ook erg warm. Maar wie let daar op als je onder vuur ligt? Je wapen was je grootste vriend, dus die droeg je altijd bij je”, aldus Erik van den Dungen, directeur van het Liberty Park. “Voor de bezoeker is het Vuurwapenweekend een mooie gelegenheid om het romantische beeld van het soldatenleven een beetje naar beneden bij te stellen.”

Het museum wordt voor de vuurwapencollectie bijgestaan door enkele deskundige vrijwilligers. Zij zullen tijdens het Vuurwapenweekend tekst en uitleg geven bij het beschikbare arsenaal, dat wordt opgesteld in de aula van het museum. Dus als u zelf eens een stengun ter hand wil nemen, dan bent u komend weekend van harte welkom in het Liberty Park in Overloon, dat beide dagen geopend is van 10 tot 18 uur.

Voor meer informatie: www.libertypark.nl