Deel dit artikel ‹ Terug

Jonge zadelrugtamarin zelfstandig en nieuwe cheetah in Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: donderdag 7 augustus 2008


De jonge zadelrugtamarin van Zoo Parc Overloon heeft zijn eerste zelfstandige stappen gezet. Het dwergaapje werd een aantal weken geleden geboren en is inmiddels goed gegroeid. Het dier laat nu soms zijn moeder los om zelf een rondje door het verblijf te maken. Hierdoor is de jonge zadelrugtamarin goed zichtbaar voor bezoekers. Zadelrugtamarins komen niet veel voor in dierenparken. Van deze specifieke ondersoort leven zelfs maar vier dieren in Europese dierentuinen, waarvan drie in Zoo Parc Overloon.

Het is de eerste keer dat het koppeltje zadelrugtamarins in Zoo Parc Overloon voor nageslacht heeft gezorgd. De dieren kregen twee jongen, waarvan één zo zwak was bij de geboorte dat hij het helaas niet heeft gered. Met het overgebleven jong gaat het echter zeer goed. In de herfst zal bij een gezondheidscontrole het geslacht van het jonge dier worden bepaald.

De zadelrugtamarin is een dwergapensoort die in de natuur voorkomt in Noord-Bolivia en West-Brazilië. Deze dieren planten zich gemiddeld tweemaal per jaar voort. Over het algemeen krijgen de zadelrugtamarins twee jongen per worp. Na de geboorte blijven de jongen gedurende een korte periode bij hun moeder. Hierna nemen de vader en jonge dieren uit voorgaande nesten de zorg voor het jong over. De kleine komt dan alleen nog bij de moeder om te drinken.

Zadelrugtamarins zijn bedreigd in hun voortbestaan. Verlies van leefomgeving door ontbossing en huisdierenhandel in zadelrugtamarins vormen de grootste bedreigingen voor deze diersoort. Omdat er bovendien zo weinig zadelrugtamarins in dierentuinen leven, is deze geboorte zeer belangrijk voor het behoud van de diersoort. Om deze reden hoopt Zoo Parc Overloon dan ook dat dit koppeltje in de toekomst voor nog meer nageslacht gaat zorgen.

Derde cheetah in Zoo Parc Overloon
Naast een jonge zadelrugtamarin is Zoo Parc Overloon ook een cheetah rijker. Al sinds 2006 zijn twee cheetahs te zien in hun riante verblijf in het leefgebied ‘Cheetah County’. Nu heeft een derde dier, een mannetje met de naam Lomai, intrek genomen in een onlangs gerealiseerd deel van dit biotoop. 3 juli is de nieuwe cheetah al verhuisd naar Zoo Parc Overloon. Hier heeft hij eerst een tijdje achter de schermen gezeten, maar sinds kort is Lomai regelmatig zichtbaar voor publiek in Cheetah County.

Lomai heeft eerst een aantal weken aan zijn nieuwe verblijf mogen wennen. Tijdens deze periode werd hem geleerd om door schuiven en tunnels te lopen die de verblijven van Cheetah County onderling verbinden. Omdat deze trainingen zo voorspoedig verliepen, mocht Lomai eind juli voor het eerst Cheetah County verkennen.

Cheetah County is dit jaar al flink uitgebreid. Het cheetah-gebied krijgt meer en meer de uitstraling van een uitgestrekte savanne waar de bezoeker zich tussen de dieren waant. Aan het verblijf van Lomai is onlangs de laatste hand gelegd. De verdere uitbreidingen van Cheetah County zullen nog doorlopen tot in 2009.

Openingstijden: mei t/m september 9.30-18.00 uur, oktober t/m april 10.00-17.00 uur.

Entreeprijzen: volwassenen € 15,50, kinderen 3 t/m 11 jaar € 13,00

Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl
advertentie