Deel dit artikel ‹ Terug

Joe Purdy naar Roepaen Festival

Geplaatst op: woensdag 6 augustus 2008


In 2006 organiseerde Cultureel Podium Roepaen samen met jubilerend muziek E-zine “Real Roots Cafe” het Roots @ Roepaen Festival. Dit krijgt, zij het in een andere vorm, op zondag 28 september a.s. een vervolg. Tijdens het Roepaen Festival zullen, in het enorme kloostercomplex in maar liefst drie ruimtes, ongeveer in totaal 15 groepen en artiesten acte de présence geven. Met dit evenement wil Cultureel Podium Roepaen uiting geven aan de opening van opnieuw een opwindend cultureel seizoen 2008/2009.

Op het vijf hectare groot kloostercomplex op Landgoed Roepaen in Ottersum worden, ver weg van het alledaagse gewoel, meer dan 100 live concerten per seizoen georganiseerd. Dankzij de ruim 15.000 bezoekers van het vorige seizoen is Cultureel Podium Roepaen uitgegroeid tot één van de snelst groeiende muziekpodia van Nederland. Muziekliefhebbers en artiesten, uit binnen en buitenland, landelijke en internationale media weten allemaal de weg naar het kleine kerkdorpje, dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Gennep, te vinden. Waar de meeste festivalprogrammeurs stad en land afstruinen op zoek naar één grote naam, prefereert Cultureel Podium Roepaen dit zelfde te doen maar dan in het independent circuit. Dit pionieren, in het vaak ondoorgrondelijke circuit, levert een opvallend en buitengewoon uniek festival affiche op, vol met independent “headliners”

Zo vliegt de Roepaen Festival organisatie de vanuit Arkansas opererende singer-songwriter Joe Purdy over naar Nederland voor een exclusief optreden op het festival. Joe Purdy, die ruim een half miljoen betaalde iTunes track download’s achter zijn naam heeft staan, is een liedjesdichter pur sang, met een eigen multimedia opvatting voor de toekomst. Purdy’s is het levende bewijs dat, met de enorme opkomst van TV series, musici niet meer afhankelijk hoeven te zijn van bazige platenlabels. Zo was Purdy’s liedje ‘Wash Away’, van zijn vierde CD ‘Julie Blue’, veelvuldig te horen in de HIT serie LOST en in de ‘Het is zomer’ reclame campagne van NET 5. Op het moment is het liedje ‘Can't Get It Right Today’, van Purdy’s vijfde album ‘You Can Tell Georgia’, te horen in reclameboodschap van de nieuwe KIA Spectra en in de populaire TV serie’s Grey’s Anatomy. Toen de grote platenmaatschappijen zoals Universal en Colombia, lont roken wees Purdy ze allemaal de deur en bleef vasthouden aan zijn eigen visie. Zonder ook maar één dubbeltje uit te geven aan promotie en publiciteitsactiviteiten spreekt de Amerikaanse media van “Purdy has the heartbreaking soul of Ray LaMontagne, Adam Duritz (The Counting Crows), Nick Drake and Ryan Adams.” Uniek en zeer bijzonder is het dan ook dat juist Joe Purdy er bewust voor gekozen heeft zijn spiksplinter nieuwe CD ‘Last Clock On The Wall’ tijdens het Roepaen Festival voor het eerst aan het Nederlandse publiek te presenteren.

Maar er is meer te beleven tijdens het Roepaen Festival. Iain Matthews (Fairport Convention, Southern Comfort) zal een podium presenteren van nieuw aanstormend talent. Het Deense independent label Songcrafter Music laat voor deze showcase maar liefst drie van hun talenten opdraven. Amalie Riis, CS Nielsen en voormalig Deens tiener Idol Tobias Stenkjear representeren samen het booming Scandinavische Alt Country, folk poprock genre in de trend van Ane Brun, Thomas Dybdahl en José González. Uit het Verenigd Koninkrijk komen Ian Britt, Davie Lawson en Faithless gitarist Nemo Jones. De effecten van deze Britse delegatie dreunt overal al aardig door op het Europese vaste land. Uiteraard beschikt ook Nederland over buitencategorie liedjesdichters. Multi-instrumentalist Arthur Adam en Bart Oostindie, die onlangs zijn debuutalbum ‘Welcome to the Costume Ball’ in de CD schappen liet zetten, beheersen die tak van sport als geen ander.

Het Roepaen Festival etaleert vele muziekgenres, die op de een of andere manier eigenzinnig in elkaar verweven zijn. Dede Priest en haar band boetseren een Amy Winehouse, Joss Stone en Nora Jones BluesSoulJazz , waar Nederland op het moment helemaal klaar voor is. Het uit Raleigh, North Carolina afkomstige indi-rock pop trio The Bowerbirds komen extra uit Frankrijk om naadloos aan te sluiten bij de puristische Americana van Nathan Hamilton en zijn band.

Podiumpresentatie is in vertrouwde handen van DJ’s Hubert van Hoof (L1) en Paul Harvey (NPS) en Iain Matthews natuurlijk. De publieke omroep de NPS en Omroep L1 nemen het festival in zijn geheel opvoor later geprogrammeerde uitzendingen. De organisatie verwacht binnenkort naar buiten te komen met nog eens drie of vier mega independent “headliners”.

Om iedereen te laten genieten van de unieke ambiance van het gebouw en wat geboden wordt op die dag, zijn de toegangsbewijzen beperkt tot maximaal 400 bezoekers. De tickets kosten slechts € 25,- bij reservering. Indien beschikbaar, aan de kassa op de dag van het festival € 30,-. De kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar via de www.cultureelpodium.nl of aan de dagkassa.