Deel dit artikel ‹ Terug

Geheime gang Hampoort opent op zondag 21 juli

Geplaatst op: dinsdag 16 juli 2013


Op zondag 21 juli opent het Graafs Museum de luiken van de onderaardse gang onder de Hampoort. Deze gang maakte ooit onderdeel uit van een onderaards gangenstelsel welke de vestingstad Grave rijk was. De zondag opengestelde gang liep vanaf de voorzijde van de Hampoort, pal aan de gracht, tot en met het Arsenaal. Vermoed wordt dat dankzij de gang vanuit het Arsenaal op een veilige manier munitie en kruit kon worden vervoerd tot onder de Hampoort, waarna het ravelein (een eilandje in de gracht) bevoorraad kon worden. 

Jaren '80 ontdekt
De gang onder de Hampoort is in de jaren ’80 herontdekt en leeg geschept door de mannen van het Cloveniersgilde dat de rechtervleugel van de Hampoort heeft betrokken. Doordat de gang lang geleden een tijdje dienst heeft gedaan als riool richting de gracht stond de gang namelijk vol met…. stront!

Jaren '30 ongelukje
Uit de archieven is overigens gebleken dat het bestaan van deze gang in de jaren ’30 van de vorige eeuw al ontdekt had kunnen worden. Destijds reed er namelijk een vrachtwagen over de St. Elisabethstraat en deze zakte plotseling weg doordat er spontaan een flink gat in de weg ontstond.
Nadat de vrachtwagen er uit was getakeld hebben de autoriteiten destijds het gat opgevuld met grond en puin, zonder zich af te vragen waardoor het gat was ontstaan. En zo kwam het dat pas in de jaren ’80, toen er verlichting werd aangelicht om de Hampoort ’s avonds op te lichten, de onderaardse gang daadwerkelijk werd ontdekt.

Het Graafs Museum vertelt de geschiedenis van Grave en haar omgeving, van prehistorie en Romeinse tijd tot Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd. Naast de vaste expositie loopt op dit moment de expositie ‘Grave Verbeeld’ met prachtige schilderijen van de oude binnenstad – en een foto van de huidige, soms sterk en soms bijna niet veranderde, situatie – en gravures en etsen
gemaakt door veroveraars van Grave in haar gloriedagen als vestingstad.

Openingstijden
Het Graafs Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. Op zondag is het museum geopend van 14.00 tot 17.00 uur en is de gang toegankelijk van 14.00 tot 16.00 uur. Archeoloog en Gravenaar Martien Koolen vertelt het verhaal over de gang aan de bezoekers. Toegang museum is € 3,- voor volwassenen, kinderen zijn altijd gratis.

Openingstijden en meer informatie
advertentie