Deel dit artikel ‹ Terug

Archeologische vondsten gerestaureerd

Geplaatst op: woensdag 10 juli 2013


Cuijk aan de Maas (Museum Ceuclum)

Cuijk, 5 juli 2013 – Met ingang van zaterdag 13 juli aanstaande zullen de in december 2011 gevonden archeologische vondsten een mooie plek in het Cuijkse archeologische museum Ceuclum krijgen. Het betreffen 2 lanspunten en een bijl. Bij baggerwerkzaamheden in de Maas in Katwijk zijn unieke archeologische vondsten uit de bodem gevist. Om het reeds ingetreden verval van deze archeologische vondsten tot een minimum te beperken, ze voor langere tijd te behouden en om ze hanteerbaar te maken voor expositie, verdere studie en onderzoek is het noodzakelijk dat deze geconverseerd worden. Het college van B&W van de gemeente Cuijk heeft besloten om de kosten hiervan voor eigen rekening te nemen.

Spectaculaire versieringen
De restauratie en conservering werd op een prachtige wijze uitgevoerd door Restaura uit Haelen. Het ontzouten en daarna conserveren van de voorwerpen heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. De gevonden lanspunten en bijl hebben verassende versieringen te zien gegeven. “Een van de lanspunten is bijzonder fraai”, zegt Jan Kusters, amateurarcheoloog, “op het brede gedeelte aan beide zijde van de punt zijn 4 keer de letter C aangebracht met koper en een loodlegering. Heel apart zoiets zie je niet vaak”. Volgens de restaurateur kwam deze wijze van versiering aanbrengen nauwelijks voor, meestal werden versieringen ingeslagen. Met enige fantasie zou de betekenis (C)easar, (C)astellum, (C)euclum en (C)uijk kunnen zijn. Van het hout in de lanspunten en de bijl zijn houtmonsters genomen om bij verdere studie en onderzoek met de koolstof methode een meer zuivere datering vast te kunnen stellen.

De lanspunten zijn 18 en 16 cm lang. De bijl is 16 centimeter lang en heeft een snijvlak van 5 cm.

Stamt de bijl uit de Romeinse- of Merovingische tijd?
Volgens de restaurateur kan de gevonden bijl zowel een Romeinse (753 v.C. – 476 n.C.) als Merovingische (447 – 751) datering hebben. Bij onderzoek van de Romeinse Maasbrug te Cuijk is bij het opruimen van de onderzoeksvakken een bijna identiek exemplaar gevonden. Koolstof analyse van de houtresten van de steel zou uitsluitsel kunnen geven.

Museum Ceuclum
De lanspunten en bijl zijn pronkstukken en een geweldige aanvulling op de rijke Romeinse collectie van het museum Ceuclum te Cuijk aan de Maas.
Het museum Ceuclum is van mei tot en met oktober dagelijks gratis te bezoeken van 13.30-16.30 uur, behalve op maandag, en ook is de 40 m hoge toren uit de 15e eeuw te beklimmen.