Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing over regionale bierhistorie

Geplaatst op: woensdag 10 juli 2013


Van Cambrinus tot Tortelduif


GENNEP – 'Van Cambrinus tot Tortelduif' is de titel van de lezing van journalist en bierkenner Twan Dohmen (1962) over de regionale bierhistorie op donderdag 18 juli om 20.00 uur in Museum Het Petershuis.


Dohmen licht met foto’s toe welke bierbrouwerijen in onder meer Noord-Limburg, het Rijk van Nijmegen en het Land van Cuijk hebben gestaan. Over de eerste bierbrouwers in het Genneperhuijs in 1435 via het Gennepse bierbrouwersgilde uit 1624 tot de laatste brouwer Roel Mooren, wiens Tortelduivenbrouwerij aan de Houtstraat in 1953 ophield te bestaan. Maar de lezing gaat ook in op brouwers als Achilles van der Westerlaken uit Boxmeer, Tien Mooren uit Haps en Frans Toonen uit Cuijk. De een combineerde het vak van landbouwer in de zomer met bierbrouwen in de winter. Of men was er eventjes burgemeester of wethouder bij.


In 2009 schreef Dohmen 'Het ruikte hier naar karamel, een snoepjeslucht' over bierbrouwen in het Land van Cuijk en Maasduinen. Momenteel is hij doende met een tweede uitgave over regionale bierhistorie.


 

advertentie