Deel dit artikel ‹ Terug

3 dagen Buitenleven en Paardensport in Grave

Geplaatst op: woensdag 26 juni 2013


Grave – Komend weekend is het zover: de 15e editie van het Hippisch Festijn Grave barst los. Wapperende manen en de typische cadans van een galopperend paard in de springring en swingende beats in de dressuurring tijdens de Kür op Muziek, bezoekers van het gratis toegankelijke Festijn maken het allemaal van dichtbij mee dit weekend. Mocht het nodig zijn dan is het Festijn overigens “regen proof” voor het publiek met een grote feesttent en op zondag alle RaamdalFair demonstraties in de binnenbak. Samen met de diverse stands op het terrein en een hapje en drankje op het terras met prachtig uitzicht op paarden met hun ruiters die de hindernissen foutloos proberen te bedwingen 3 dagen lang een gezellig dagje uit voor jong & oud. Vrijdag om 12.00 uur galoppeert de eerste combinatie de springring in, waarmee in totaal 24 uur (!) aan paardensport in 3 dagen tijd wordt geopend. Die 24 uur worden op zondag van 15.30 tot circa 18.00 uur afgesloten met een spectaculaire Derby. Paarden galopperen een parcours van 1.000 meter lang en vinden op de af te leggen route aarde wallen, boomstammen en een waterhindernis: meer dan 20 sprongen moeten er bedwongen worden op jacht naar de hoofdprijs. Live verslag wordt gegeven door Johan Wilmink, bekend als omroeper en veilingmeester, die voor nog meer sfeer en spanning zorgt vanaf de hoogwerker waarvandaan hij verslag doet.

Zondag wordt het Hippisch Festijn Grave voor het eerst gecombineerd met de RaamdalFair. Dat betekent dat de standhouders die er al vanaf vrijdag staan er nog een aantal collega’s bij krijgen, met onder meer een plantenkraam, Zweedse interieur artikelen van de Graafse woonwinkel Gustav – in het laatste nummer van het tijdschrift Ariadne at Hom nog geroemd om de Brabantse Gastvrijheid –boerenschepijs, ambachtslieden en kunst. Kinderen kunnen in de strobak, de op het Festijn toepasselijke variant op de ballenbak, op jacht naar de “speld in de hooiberg” waarmee een kleine attentie opgehaald kan worden, gratis geschminkt worden of knuffelen met konijntje, cavia’s en kippetjes in de knuffelhoek van de Vereniging Pels en Pluim die met hun kleine huisdieren naar de RaamdalFair komen.

Om de buitenbeleving compleet te maken kan je met je eigen hond om 14.30 uur gratis deelnemen aan een “Workshop met je eigen hond”. Paarden- en hondenliefhebbers gaan hand in hand samen, dus de hond kan gewoon – netjes aan de lijn – mee naar het Festijn en de RaamdalFair. Deze workshop sluit 3 uur non-stop demonstraties in de rijhal op het terrein af. Om 11.30 uur wordt begonnen met een demonstratie voltige, het ‘turnen’ op een dravend en galopperend paard, vervolgens een demo “Hoe pimp ik mijn paard”, komt een 2-span Belgische trekpaarden in actie waarbij het publiek wordt be- en getrokken en om 13.00 uur houdt Sylvia Noye een demonstratie paardenfluisteren: als je een probleempaard bezit is dit een uitgelezen kans, want er kunnen een aantal paarden met gedragsproblemen ter plekke worden getraind. Van 14.00 tot 15.30 uur sluiten de hondenliefhebbers de demonstraties af met om 14.00 uur een demonstratie hondenbehendigheid en tot slot de genoemde “Workshop met je eigen hond”.

De paardensport in Grave biedt iedere dag hoogtepunten. Vrijdagmiddag start Aniek Diks, winnares van de Derby 2012, maar liefst drie paarden in de klasse Z waar de hindernissen tot 1.35 meter hoog worden gebouwd. Zaterdagochtend komt de ponyjeugd, van 7 tot 18 jaar, aan de start terwijl ’s avonds in de allerhoogste dressuurklasse – onder meer door Dominique Fillion uit Wouwse Plantage met haar paarden Belissimo en Winnetou – strijden om afvaardiging naar het NK. De springpaarden overwinnen op deze zaterdagavond in de zwaarste springrubriek hindernissen tot wel 1.45 meter in de springring. En dressuurliefhebbers kijken uit naar de Kür op Muziek op zondag van 13.15 uur tot 15.00 uur, waar ruiters met hun paard een zelf samengestelde proef op muziek verrijden.

Vrijdag en zaterdag wordt er tot 22.00 uur gereden in de diverse spring- en dressuurklassen terwijl op zaterdag en zondag om 10.00 uur al wordt begonnen: met deze ruime openingstijden kan iedereen een moment vinden om even langs te komen aan de Beerschemaasweg te Grave.

Meer informatie www.hippischfestijngrave.nl of op Facebook.