Deel dit artikel ‹ Terug

Franse komedie 'Bienvenue chez les Ch'tis' tijdens Matineebios

Geplaatst op: dinsdag 25 juni 2013


Op vrijdagmiddag 5 juli draait tijdens de Matineebios, een apart onderdeel van Filmhuis Mill, de film 'Bienvenue chez les Ch'tis'. Dit is de meest succesvolle Franse film aller tijden op eigen Franse bodem. Met 20 miljoen bezoekers onttroonde deze komedie van Dany Boon vorig jaar het record van La Grande Vadrouille (1966). Les Ch'tis zijn de bewoners van de Noord-Westelijke uithoek van Frankrijk.

Les Ch’tis hebben vreemde namen zoals Boon, Deconick of Vandenhoute en spreken een dialect dat voor andere Fransen niet is te verstaan. Verder eten ze (volgens andere Fransen) alle dagen friet en zijn velen van hen om twaalf uur al dronken. Deze streek geldt ook als de koudste, meest regenachtige en lelijkste van het hele land, alleen belangrijk vanwege de ferryboten richting Engeland en de zanger Jacques Brel.

Een bijzondere ontmoeting met les Ch'tis

De film gaat over Philippe, directeur van een postkantoor in de Provence. Omdat zijn vrouw over zwakke zenuwen beschikt, vraagt hij overplaatsing aan naar de Côte d’Azur en doet zich daarbij voor als gehandicapte, aangezien die bij sollicitaties positief worden gediscrimineerd. Maar, het bedrog komt uit en voor straf wordt hij overgeplaatst naar Bergues, een voormalig mijnstadje in het hoge Noorden. Die omgeving kan nooit goed zijn voor de zenuwen van zijn echtgenote, dus reist Philippe ieder weekend heen en weer tussen Noord- en Zuid-Frankrijk. Op een dag besluit zijn vrouw met hem mee te reizen naar het Noorden. Regisseur Boon, zelf een Ch'tis, speelt tijdens de film handig in op bestaande vooroordelen, om die vervolgens onderuit te halen. Dankzij de film werd de regio compleet hersteld en zelfs 'hip'. Diverse woorden, zoals biloute (makker) en du brun (shit) zijn populaire termen geworden. Ook de stinkkaas maroilles is nu overal in Frankrijk verkrijgbaar.

Kaartjes kosten 4€, inclusief koffie of thee. De zaal is open om 13.30 u. en de film begint om 14.00 u. Halverwege de film is er pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of te reserveren via filmhuis@myllesweerd.nl. De Matineebios is een aparte tak van 'Filmhuis Mill'. In Filmhuis Mill draait iedere tweede woensdagavond van de maand een film. Binnenkort wordt het volledige film- en theaterprogramma van Myllesweerd voor volgend seizoen bekend.