Deel dit artikel ‹ Terug

Duik met een boek de zomer in!

Geplaatst op: donderdag 20 juni 2013


Deze zomer nemen 5000 kinderen van 26 basisscholen in het Land van Cuijk en Maasduinen deel aan het zomerproject van BiblioPlus: ‘Duik met een boek de zomer in!’ Zij doen dit om hun leesniveau tijdens de vakantie op peil te houden.

Blijven lezen in de zomer
Hoe zorgen we ervoor dat het lezen van de kinderen op niveau blijft in de zomervakantie? Dat is de vraag waar veel basisscholen elke jaar weer voor staan. Daarom heeft BiblioPlus enkele jaren geleden samen met de Hinkstap in Wanroij een leuk zomerleesplan opgezet, dat ervoor zorgt dat kinderen blijven lezen in de grote vakantie. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een veel groter project, waar in het Land van Cuijk en de gemeente Maasduinen 26 scholen aan meedoen. Ook landelijk is er veel belangstelling voor ‘Duik met een boek de zomer in!’. Zelfs een bibliotheekorganisatie in België heeft het project overgenomen.

Invulboekje bijhouden
Voor de zomer krijgen de kinderen op school een leuk invulboekje van BiblioPlus. Elk kind bepaalt hoeveel boeken hij/zij gaat lezen in de vakantie. Is er een Bibliotheek op School? Dan kunnen kinderen voor de vakantie al een aantal boeken mee naar huis nemen. Verder staan in de bibliotheekvestigingen de medewerkers klaar om kinderen te helpen een leuk, geschikt boek te vinden. Hier krijgen de kinderen ook een sticker voor elk gelezen boek. Natuurlijk kunnen er ook boeken van thuis gelezen worden! Het zomerlezen wordt na de vakantie feestelijk afgesloten op school.

Resultaat
De afgelopen jaren waren de scholen tevreden over de resultaten.. Als kinderen in de zomervakantie regelmatig blijven lezen, kunnen ze zonder leesachterstand in het nieuwe schooljaar beginnen.

“Leesplezier stopt niet als de vakantie begint. Ook in de vakantie kun je wegdromen in een boek”, Basisschool de Adalbert in Mook.