Deel dit artikel ‹ Terug

Vuurgevecht in Overloon

Geplaatst op: woensdag 12 juni 2013


In het weekend van 22 en 23 juni wordt het Santa Fe Event 2013 gehouden. Het vindt voor de tweede keer plaats in de bossen rondom het Oorlogsmuseum Overloon, waar in 1944 zwaar gevochten werd tussen Duitse en geallieerde troepen. Met ongeveer 350 deelnemers en meer dan 150 voertuigen wordt dit het grootste militaire kamp dat sinds de oorlog in Overloon werd opgebouwd. Alle voertuigen hebben dienst gedaan tijdens de bevrijding van Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. En bezoekers van het evenement kunnen zelf ook meerijden op deze voertuigen, waarbij een parcours van anderhalve kilometer over het museumterrein wordt afgelegd.

De klapper van het evenement wordt gevormd door de 'mock battles'. Dat zijn vuurgevechten waarbij losse flodders gebruikt worden. Hierbij worden de wapens dus geladen met patronen die wel een knal geven, maar geen kogel afschieten. Deze schijngevechten verbeelden de strijd tussen Duitse en geallieerde troepen, zoals die zich hier in 1944 voltrok. Het spektakel vindt twee keer per dag plaats in het openluchttheater bij het museum.

Het Santa Fe Event omvat verder een militariamarkt en wordt op zondag gecompleteerd met een grote modelbouwbeurs. Bovendien zijn er op zondag demonstraties met radiografisch bestuurde tanks die met elkaar de strijd aangaan. En natuurlijk is ook het museum open. Al met al een zeer compleet aanbod voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog.

Het evenement is beide dagen vanaf 9 uur tot 17 uur open voor het publiek. De entree bedraagt 10 euro per persoon, waarbij de toegang tot het museum en de beurs is inbegrepen. Kaartjes om mee te rijden kunnen op het terrein zelf gekocht worden tijdens het evenement.

www.oorlogsmuseum.nl