Deel dit artikel ‹ Terug

Vierlingsbeek staat weer Op De Tôffel!

Geplaatst op: dinsdag 11 juni 2013


Op zondag 23 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de 21e keer alweer een mooie dag vol popmuziek en theater. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel wordt om 13.30 uur afgetrapt door Smoking Chimneys, de winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Piepjong kwartet uit Oploo speelt naar eigen zeggen ‘echte mannenrock’. En niet zo’n beetje ook! Tessa Rose Jackson grossiert in vrolijke up-tempo pop. De van oorsprong Britse is 3FM Serious Talent en haar debuutalbum Songs From The Sandbox staat boordevol goede en aanstekelijke popliedjes met een grote hitpotentie.

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door Milkbar. Het Amsterdamse vijftal scoorde met Accident een veelgedraaide radiohit. De Wereld Draait Door, Serious Request, Uitmarkt, Popronde, Noorderslag… veelvuldig liet Milkbar haar frisse poprock horen. Voorlopige hoogtepunt is debuutalbum Monday Club. Het Haarlemse duo The Pignose Willy’s speelt opwindende garagebluestrash. Rauwe, explosieve nummers voortgebracht door eenmansband Joost Varkevisser (gitaar, drums en zang) en de machtige bluesharp van Pieter Kampis.

Terug naar Het Ene Podium, naar Mozes And The Firstborn. I Got Skills zingt het jonge kwartet uit Eindhoven in de gelijknamige radiohit en skills heeft Mozes zeker. Skills om lekkere liedjes te schrijven. Rauwe rammelrock die bij vlagen doet denken aan Black Lips en The Strokes. Spannend, gruizig en catchy. Van een geheel andere muzikale orde is Maison Du Malheur. Stokoude jazz, rockin’ rhythm & blues, vooroorlogse drumbeats, honky-tonk piano’s en knetterend koper. Het negenkoppige collectief smelt het samen tot een heet swingende pot. Zowel op de langspeler Wicked Transmission als op het podium vliegen de vonken ervan af. Dat wordt dus dansen geblazen!

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom het podium voor mooie ‘kleine’ akoestische optredens voor de liefhebber. Gastheer BJ Baartmans ontvangt en introduceert achtereenvolgens Etan Huijs (Venrays singer/songwriter met melodieuze folk, vandaag als kwartet), Beatrice van der Poel (sprankelende Nederlandstalige soul en blues van een muzikale omnivoor), Jeroen Kant (kleurrijke Brabander die zijn publiek al predikend, zingend, lallend en dichtend door zijn charmant brakke wereld loodst), Mattanja Joy Bradley (groot 3FM Serious Talent vol soul, pop, jazz en blues), Arno Adams (innemend en modern troubadour vol eenzaamheid en weemoed in het Belfelds dialect) en Town Of Saints (energiek Nederlands/Fins trio dat traditionele folk combineert met hedendaagse indiepop).

Op Het Andere Podium klinkt inmiddels de opwindende garagerock ‘n’ roll van traumahelikopter. Manische trashpunk in vierkwartsmaat, het zinderende debuutalbum staat er bol van. En de livereputatie van het Groningse trio is fameus: traumahelikopter gaat als de brandweer. Nee, dan John Coffey. ‘De beste harde Nederlandse plaat van het jaar. Wat zeg ik, van de laatste jaren.’ Bij OOR kwamen ze lovende woorden te kort om het album Bright Companions te bewieroken. Screamo rock ‘n’ roll in de hoogste versnelling, hard en hyperenergiek.

Op Het Ene Podium gaat het verder met The Horse Company. Afgelopen najaar bracht dit viertal uit Zwolle zijn derde, met luid gejuich ontvangen, album Calypso uit. Beetje americana en vooral heel veel overheerlijke gitaarrock. De vergelijking met Wilco ligt voor de hand terwijl Neil Young goedkeurend toekijkt. Rilan & The Bombardiers spelen een ongecompliceerde portie soul, funk, jazz, rhythm & blues, rock en alles wat daar tussenin zit. De single Happy Jack getuigt hiervan en was vorige zomer een bescheiden hit. Op het podium spat de energie en het plezier er vanaf en zijn de Haarlemmers een genot voor oog en oor. Je moet wel een enorme chagrijn zijn om niet mee te bewegen en vrolijk te worden van deze bruisende band.


Even bijkomen van de stortvloed aan muziek? Ook dit jaar is er tijdens Op De Tôffel weer straattheater. Drie acts komen het Vrijthof onveilig maken en zorgen ervoor dat er tijdens ODT2013 ook nog gelachen kan worden: Birdhouse (het walhalla voor de ornitholoog), Monsieur Mobile (mobiele mannen make-over) en Knol d’Amour (een liefdevolle ode aan de pieper). Zoek ze op of kom ze tegen en geniet ervan.

Weer terug naar Het Andere Podium. Daar staat Ronnie Flex met zijn aanstekelijke mix van hiphop, grime, dancehall en dubstep. Ronnie Flex werkte samen met Mr. Polska en Yellow Claw maar nu samen met producer Boaz v/d Beatz vooral aan zijn debuutalbum dat uit gaat komen via Top Notch. Eerste wapenfeit hiervan is de single Tankstation. 2013 wordt een flex jaar! Misschien ook wel voor Joenis. De jonge Nijmeegse dj draait een set overheerlijke hiphop, trap, dubstep en UK Bass totdat het doek open gaat voor Fresku, de top van de Nederhop op dit moment. De Eindhovense rapper leverde met Maskerade hét hiphopalbum van het jaar. Met deze geweldige plaat in de achterzak trok De Frisse door het jubelende land. Zijn zegetocht voerde hem langs uitverkochte clubs en festivals als Paaspop, Noorderslag en Lowlands. En overal was het één groot feest. Spring gezellig mee!
Op De Tôffel 2013 wordt afgesloten door Dearworld. Het kwartet uit Oss heeft slechts één missie: eenieder laten dansen en zet daarvoor zware middelen in. Analoge synthesizers, zweverige zanglijnen, rauwe rock en beukende housebeats. Opzwepende electrorock in een rauwe en heftige liveshow. Onlangs stond Dearworld nog op Paaspop en in een bomvolle Melkweg als voorprogramma van Kaiser Chiefs, over een maand is het tijd voor de Zwarte Cross maar eerst gaat Op De Tôffel voor de bijl. Er mag gedanst worden! Mission completed!

Naast alle muziek en theater is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Denvis, artistiek duizendpoot van beroep.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

Alle informatie over Op De Tôffel 2013 is te vinden op www.opdetoffel.nl. Volg Op De Tôffel op twitter: @opdetoffel en #ODT13.


OP DE TÔFFEL OP EEN RIJTJE

naam festival:
OP DE TÔFFEL 2013 | Op De Tôffel
datum:
ZONDAG 23 JUNI 2013
locatie:
VRIJTHOF
plaats:
VIERLINGSBEEK
aanvang:
13.30 UUR
toegang:
GRATIS

programma:
SMOKING CHIMNEYS
JOENIS
ETAN HUIJS
BEATRICE VAN DER POEL
ARNO ADAMS
JEROEN KANT
MATTANJA JOY BRADLEY
TOWN OF SAINTS
MILKBAR
MAISON DU MALHEUR
RONNIE FLEX
THE PIGNOSE WILLY’S
TESSA ROSE JACKSON
JOHN COFFEY
DEARWORLD
MOZES AND THE FIRSTBORN
THE HORSE COMPANY
TRAUMAHELIKOPTER
RILAN & THE BOMBARDIERS
FRESKU

theater:
KNOL D’AMOUR
MONSIEUR MOBILE
BIRDHOUSE

internet:
www.opdetoffel.nl
www.facebook.com/pages/Op-De-T%C3%B4ffel/199711926712873
twitter: @opdetoffel | #ODT13


advertentie