Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing 9 juni 2013: Gevlucht uit Overloon en Venray

Geplaatst op: maandag 3 juni 2013


Op bevel van de Duitse bezetter werden op 27 september 1944 alle inwoners van Overloon van het ene op het andere moment gedwongen hun huis te verlaten. Hetzelfde gold even later ook voor inwoners van andere dorpen. Alles bij elkaar waren duizenden mensen uit de omgeving op de vlucht, op zoek naar een veilig heenkomen. In de psychiatrische ziekenhuizen Sint Servatius en Sint Anna vond een deel daarvan onderdak. In mensonterende omstandigheden, met gebrekkig sanitair en vrijwel niets fatsoenlijks te eten zaten patiënten, personeel en vluchtelingen uit de buurt op elkaar gepropt. Zo wachtte men de bevrijding af. Die kwam in Venray op 18 oktober, maar was door alle geleden ontberingen lang niet zo feestelijk als in de rest van het land. En bovendien moesten de mensen nu opnieuw op de vlucht, want Venray kwam aan het front te liggen.

Over deze nogal onbekende humanitaire ramp in onze eigen omgeving houdt de Venrayse gemeentearchivaris Paul van Meegeren een lezing in het Oorlogsmuseum Overloon. En direct daarna vindt de presentatie van het nieuwe boek van Sjef Verlinden plaats. Dit bijzondere boek, getiteld “Oorlogsfragmenten uit de Peel”, biedt een terugblik op de historische ontwikkelingen in die tijd, vanaf de inval tot en met de verplichte evacuaties en het Militaire Gezag dat hier zijn intrede deed.

De lezing en de boekpresentatie vinden plaats op zondag 9 juni. Het begint om half drie ’s middags en duurt tot ongeveer vier uur. De toegang is gratis voor iedereen. Reserveren is niet mogelijk. Er zijn tweehonderd zitplaatsen beschikbaar en de zaal gaat een halfuur voor aanvang open.
advertentie