Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe expositie Graafs Museum "Grave Verbeeld"

Geplaatst op: donderdag 16 mei 2013


Zaterdag 18 mei opent Burgemeester Sjoukje Haasjes, in haar laatste week als burgemeester van Grave, de nieuwe expositie ‘Grave Verbeeld’ in het Graafs Museum. ‘Grave Verbeeld’ laat door de ogen van kunstenaars zien hoe de historische binnenstad er vroeger uit zag, vastgelegd op papier, plaat, hout of doek. Met prachtige schilderen van de oude binnenstad en een groot aantal historische afbeeldingen en kaarten van belegeringen van de vestingstad Grave worden bezoekers van het museum op een ongekend groot aantal verbeeldingen van Grave getrakteerd.

De expositie is opgebouwd aan de hand van twee lijnen: verbeeldingen van Grave om het mooi alleen, en verbeeldingen van Grave die het mooie tonen als bijproduct van iets anders.
In het eerste geval werd een kunstenaar getroffen door het fraaie locatie van de binnenstad en probeert dat mooie over te brengen op de toeschouwer. Dat heeft geresulteerd in vele pittoreske gezichten van Graafse hoekjes, straatjes en gasjes die in de 19de en 20ste eeuw omwille van de kunst zelf zijn gemaakt. Het Graafs Museum toont deze kunstzinnige verslagen van oud Grave in de vorm van schilderijen, tekeningen en etsen. De bezoeker van het museum wordt daarbij verrast met een actuele foto van dezelfde plaats, waarbij de fotograaf dezelfde locatie heeft opgezocht als waar de kunstenaar ooit heeft gestaan. Grote veranderingen, zoals op de locatie van Hart van Grave of Maaszicht, komen daardoor treffend in beeld.

In het tweede geval heeft de kunstenaar vooral het doel om een historische gebeurtenis of handeling met Grave als middelpunt te illustreren. De belegeringen van Grave in 1586, 1602 en 1674, van groot belang geweest voor de geschiedenis van de Nederlanden, zijn hierbij als uitgangspunt genomen. Omdat de maker niet alleen illustrator, maar ook kunstenaar is, is hij gevoelig voor het pittoreske van Grave en neemt hij dat mee in zijn opdracht. Het gaat hem niet primair om het mooi, maar het mooi dringt zich aan hem op en het dringt binnen in zijn product. Bij een afbeelding van een belegering laat je niet alleen zien wat er gebeurd is, maar laat je ook zien waarom Grave het waard was belegerd te worden. Ook van deze kunst in de tweede lijn laat het Graafs Museum een ruime keuze zien. Bijzondere aandacht gaat uit naar de vele etsen van de hand van Job Graadt van Roggen en de verschillende plattegronden van Grave uit de fameuze stedenatlassen van Joan Blaeu en Frederik de Wit.

In enkele vitrines toont amateurarcheoloog Martien Koolen vondsten van de keerzijde van al die mooie plaatjes: aanvalswerktuigen, kogels, pijl- en lanspunten en werktuigen benut voor de vestingbouw, allemaal gevonden in Grave en directe omgeving.

De expositie is vanaf zondag 19 mei voor het publiek geopend en loopt tot september. Het Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10 te Grave) is geopend van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur, entree voor kinderen gratis en volwassenen €3,-. Speciaal voor deze tentoonstelling is een gids uitgegeven waarmee de locaties van de schilderijen van de binnenstad nagelopen kunnen worden. Voor groepen zijn speciale arrangementen mogelijk.

Meer informatie: info@graafsmuseum.nl of 0486-475948.