Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeerse WandelVierdaagse gaat weer van start!

Geplaatst op: dinsdag 14 mei 2013


Lekker lopen!
Op dinsdag 4 juni 2013 start de Boxmeerse avond wandelvierdaagse voor de 34e keer. Vier dagen lekker wandelen in de mooie omgeving van Boxmeer. Al vele jaren met meer dan duizend wandelaars per dag en daarmee is deze avondvierdaagse al langere tijd een van de grotere in de omgeving.

Op 4-5-6-7 juni kan men vier avonden wandelen op de afstanden 5-10-15-20-25 km. De korte afstanden 5 en 10 km zijn er speciaal voor de jeugd, voor de meer ervaren wandelaars zijn er de 15, 20 of 25 kilometer. De kern van het avondvierdaagselegioen wordt gevormd door de schoolgaande jeugd die hoofdzakelijk te vinden is op de afstanden 5 en 10 km. Daar is de avondvierdaagse oorspronkelijk ook voor opgezet. En die schoolgaande jeugd wandelt ook steeds vaker in groepen met begeleiding van ouders en vaak ook allemaal in hetzelfde shirt. Dat levert
een mooi groepsgevoel op, maar ook mooie plaatjes. 

De laatste jaren is er ook een sterk stijgend aantal deelnemers op de langere afstanden. Juist via deze avondvierdaagse bereiden die zich voor op de Nijmeegse Vierdaagse. Dat ligt natuurlijk aan de periode waarin gewandeld wordt, maar vooral ook aan de geboden afstanden (Boxmeer kent afstanden tot 25 km en die komt men bij de georganiseerde wandelingen op doordeweekse dagen nauwelijks tegen) en de tijd waarop men (na school of werk) kan starten. Dat is ideaal, het kost geen vrije dagen in de voorbereiding.  En uiteraard voor degenen die dit jaar voor Nijmegen zijn uitgeloot desondanks een mooi alternatief om toch een mooie prestatie neer te zetten. Bovendien kan men wandelen door prachtige natuurgebieden als de Maasheggen die er op dit moment erg fraai uitzien en waarin de routes ook uitstekend te bewandelen zijn.
De aantrekkelijkheid van het gebied en de keurige wandelpaden dragen natuurlijk flink aan de toegenomen belangstelling bij. Mooie routes zijn weer uitgezet in de omgeving van Boxmeer. Er wordt gewandeld langs de Maas, door het Sambeeks broek, naar Vortum-Mullem, het prachtige natuurgebied De Vilt in Beugen en de Oeffelter Meent en op meerdere dagen ook of voornamelijk door andere gedeelten van het unieke Maasheggengebied. De wandelaars op de langere afstanden komen overigens ook in de bossen van Sint Anthonis en Vierlingsbeek.

Iedere dag is er voor de deelnemers een traktatie, mogelijk gemaakt door verschillende sponsors. Op de laatste dag wordt iedereen feestelijk onthaald in het Weijerpark. Muziekkapellen en cheerleaders zullen de wandelaars op de feestelijke intocht te begeleiden. En die intocht wordt met het jaar drukker en feestelijker. Ook de nieuwe exploitant van De Weijer zal zich daarbij van zijn meest initiatiefrijke kant laten zien. Een
gezellige boel dus met al die trotse ouders, opa’s en oma’s.

Vernieuwingen

De organisatie beschikt inmiddels over meerdere gecertificeerde vrijwilligers als verkeersregelaar. Door het inzetten hiervan wordt de veiligheid van de wandelaars verder verhoogd en kan iedereen makkelijk en vooral veilig zijn route vervolgen. Ook zijn er dit jaar een aantal wegen uit de route gehaald die bij slecht weer moeilijk begaanbaar bleken. Dat heeft op sommige dagen tot aanzienlijke aanpassingen van de routes geleid.

Landelijke week van de avondvierdaagse

De avondvierdaagse wordt gewandeld in de week dat door heel Nederland avondvierdaagsen worden georganiseerd. Dat betekent dat er ook landelijk, in het algemeen, aandacht voor zal zijn. Omdat de organisatie officieel is aangesloten bij de KNBLO-NL betekent dat, dat gewandeld wordt onder auspiciën van deze landelijke organisatie en dat de beloning is afgestemd op het aantal deelnames aan de avondvierdaagse.
Bij de inschrijving dient men zelf aan te geven voor de hoeveelste keer wordt gelopen. 
Men krijgt na het volbrengen van de vier dagen een officieel KNBLO-medaille met daarop het aantal keren dat men de avondvierdaagse al heeft gelopen. Dus tevoren zelf nog even nagaan voor de hoeveelste keer men loopt. Wandelaars op de lange afstanden kunnen overigens ook zonder beloning lopen.

Nordic walking en rolstoelers

Voor de Nordic walkers is deze avondvierdaagse uitstekend geschikt gebleken, gezien ook het aantal deelnemers uit deze categorie dat blijft groeien. Het gebruik van poles (stokken) is derhalve toegestaan. Er zijn geen aparte routes, de nordic walkers maken gebruik van dezelfde routes als de andere deelnemers. Voor rolstoelers is er voor de afstand 5 km een hindernisvrij parcours.

Starttijden

Er kan iedere wandelavond door de deelnemers aan de 5 of 10 km tussen 17:30 en 19:00 uur gestart worden bij De Weijer. De 15 en 20 km wandelaars kunnen iets eerder van start gaan, namelijk tussen 16.30 en 19.00 uur. De deelnemers aan de 25
km kunnen starten tussen 16.30 en 18.00 uur (de laatste dag vanaf 16.00 uur). Voor deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dus een uitstekende mogelijkheid om ook buiten het weekend een meerdaagse wandeltocht te trainen. Voor de lange afstanden kan men daarom ook dagkaarten kopen.
Er zal iedere dag gestart worden vanaf de achterzijde van De Weijer, De Raetsingel 1 te Boxmeer, en ook aan die zijde keert men weer terug.

Inschrijven

Er kan ingeschreven worden op drie manieren:
- via de website. Dit kan voor individuele wandelaars alleen op de afstanden 15, 20 en 25 km. Tot een week voor de start. Dan geldt ook de voorinschrijvingskorting.
- op alle dagen op het startbureau in De Weijer.
- op de speciale voorinschrijfavond maandag 3 juni 2013.


Om lang wachten op de eerste wandelavond te voorkomen wordt geadviseerd de mogelijkheid tot voorinschrijven te benutten. Hiervoor kan men uitsluitend terecht op het startbureau in De Weijer (voorzijde) op maandagavond 3 juni tussen 19:00 en 21:00 uur
(of voor de langere afstanden tot een week tevoren via de website) Men ontvangt bij voorinschrijving een korting op het inschrijfgeld. Voor de afstanden vanaf 15 km kan men digitaal inschrijven. Dat geldt voor groepen overigens op alle afstanden. De kosten voor vier dagen zijn voor de 5, 10 en 15 km in totaal € 5,- per deelnemer (zonder de korting), voor de langere afstanden is dat bedrag € 6,- (totaal).