Deel dit artikel ‹ Terug

Herinneringen aan lokale tradities met een lach en een traan

Geplaatst op: dinsdag 5 maart 2013


Het thema van de Boekenweek 2013, die duurt van 15 t/m 24 maart, is Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden en draait om de zon- en schaduwzijden van de Nederlandse geschiedenis. BiblioPlus sluit hierop aan met de Vantoentotlater-karavaan. Met een mobiele Vantoentotlater-presentatie in de bibliotheekvestigingen brengt zij het Vantoentotlater-project van BiblioPlus onder de aandacht.

Veel historische informatie dreigt verloren te gaan, omdat ze bewaard wordt in schoenendozen op een zolder in plaats van de gecontroleerde omgeving van een archief. Digitalisering van deze materialen kan een uitkomst bieden. De informatie blijft bewaard en heeft als voordeel dat het voor meer mensen toegankelijk wordt. Het delen van herinneringen verbindt mensen met elkaar en met hun omgeving.
Het creëren van een digitale omgeving waarin iedereen iets kan bijdragen, is een ideale manier om deze band te versterken. Foto’s en verhalen worden samengevoegd waardoor gezamenlijke herinneringen gedeeld worden en de historische beleving vergroot wordt.

Onder het motto “Met de Vantoentolater-karavaan op zoek naar herinneringen aan lokale tradities met een lach en een traan” nodigt BiblioPlus mensen uit de regio langs te komen met verhalen en foto’s over lokale feesten en tradities als geboorte, huwelijksfeesten, communie, begrafenissen e.d. De foto’s worden ter plekke gescand en samen met de verhalen toegevoegd aan de Vantoentotlater verzameling. De foto’s
kunnen uiteraard weer mee naar huis.

De tournee van de Vantoentotlater-karavaan ziet er als volgt uit:

Zaterdag 16 maart:  Bibliotheek Boxmeer, 12.00 – 16.00 uur
Maandag 18 maart:  Bibliotheek Bergen, 14.00 – 17.00 uur
Dinsdag 19 maart:   Bibliotheek Mill, 14.00 – 17.00 uur
Donderdag 21 maart : Bibliotheek Gennep, 14.00 – 17.00 uur
Vrijdag 22 maart:  Bibliotheek St. Anthonis, 14.00 – 17.00 uur
Zaterdag 23 maart: Bibliotheek Cuijk, 12.00 – 16.00 uur