Deel dit artikel ‹ Terug

Mega Piraten Festijn terug naar Wanroij

Geplaatst op: donderdag 7 februari 2013


Met onder andere Jan Smit, 3JS, Jannes, Marianne Weber en Jan & Anny

WANROIJ - Het Mega Piraten Festijn is op zaterdag 6 april opnieuw te gast in Wanroij. De eerdere edities van het festijn in Wanroij waren grote successen. Duizenden bezoekers vierden feest. De rondreizende festivalkaravaan beleeft dit jaar haar tiende seizoen. Jan Smit, 3JS, Jannes, Marianne Weber, Jan Keizer & Anny Schilder, Sieneke en aanstormend talent Gino Graus zijn er op alle festijnen bij. Meer informatie over het programma van het MPF in Wanroij volgt later. De voorverkoop is inmiddels begonnen.

Naast Wanroij staan er voor de eerste helft van dit jaar MPF’s op het programma in Barneveld/Zeumeren (vrijdag 22 maart); Borger (20 april) en Zelhem (1 juni). Waarschijnlijk wordt daar nog een extra datum aan toegevoegd. Tiende seizoen of niet, de formule van het MPF is nog steeds springlevend. Daarvan getuigde eind vorig jaar een bijna uitverkocht GelreDome. “Juist in deze tijd zijn de mensen op zoek naar gezelligheid en saamhorigheid. En dat is precies wat we bieden”, vertelt organisator Eddy Mensink. “We voorzien dus absoluut in een behoefte. We zijn er ontzettend trots op dat we onze formule ook in deze tijden kunnen handhaven. Het is ons doel om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Ondanks de stijgende kosten hebben we de prijs van de tickets daarom ook niet verhoogd. Een standaardkaartje kost, net zoals vorig jaar, 25 euro.”

Het Mega Piraten Festijn was in 2010 voor het laatst te gast in Wanroij; net zoals bij de komende editie op het terrein van Vakantiepark De Bergen. “Elk jaar komen er nieuwe locaties bij en stoten we oude tijdelijk af”, vertelt Eddy. “Dit om te voorkomen dat we het publiek verzadigen. Maar uit het oog is niet uit het hart en we komen graag weer terug naar Wanroij.” Voor Wanroij betekent de nieuwe editie een kennismaking met de nieuwe podiumsetting. De artiesten staan niet langer op een groot podium, maar op een catwalk die tot middenin de tent voert. “Precies waar ze horen, zo dicht mogelijk op het publiek”, stelt Eddy.

Dit tiende seizoen zal ook de honderdste editie van het MPF markeren. Waar en wanneer, weet Eddy nog niet zeker, maar hoe dan ook is hij van plan dit niet geruisloos voorbij te laten gaan. “We hebben sensationele plannen”, verklapt hij alvast. Wat wel zeker is, is dat het MPF dit jaar wat meer buiten de eigen kaders zal kijken. Mensink doelt daarmee op het programma. “In het Gelredome stonden ook artiesten als Henk Westbroek, Armand en Eric Mesie. Nederpop blijkt prima te kunnen. Een vol stadion galmde mee met ‘België’. Ach, onder deze vlag kan veel. We hebben ook al ontzettend vaak de boerenrockers van Mooi Wark geprogrammeerd. Maar de puristen hoeven niet bang te zijn. De echte piratenmuziek blijft de hoofdmoot van het programma vormen. En we blijven lang vergeten artiesten optrommelen om die klassiekers van weleer op het podium te brengen.”

Benen breken
Eddy weet nog precies hoe het begon in 2004. “Al vanaf mijn kindertijd in Nieuwleusen was ik DJ bij een piratenstation. Later ben ik gaan draaien in het uitgaanscircuit. Als één van de weinigen durfde ik het aan om ook Nederlandstalige muziek te draaien. Het viel me telkens weer op hoe enthousiast het publiek reageerde. Daarom besloot ik in 2004 om samen met een vriend van me, Wim Brouwer, een eigen festival voor piratenmuziek te organiseren in Lemelerveld. Mijn vader was woest op me. Hij kon me de benen wel breken. Hij vond dat we veel te veel risico namen. Niet dat hij me niet steunde hoor, hij en mijn moeder hebben nog jarenlang meegeholpen achter de schermen. Het ging akelig snel die eerste keer. De organisatie moest in ongeveer twee maanden gebeuren. We wisten totaal niet waar we aan begonnen waren. Maar wel dat het een succes zou worden. De kaarten waren weken van tevoren al uitverkocht. Desondanks werden we op de eerste avond volledig overvallen. We moesten kennissen van ons uit het publiek halen om ons mee te helpen achter de schermen. Maar het was zo’n enorm succes. Wat een sfeer.”

Familiegebeuren
Het succes smaakte naar meer. Gedurende de daaropvolgende edities zouden Mensink en de zijnen nog veel leren. Sinds 2005 zit het feest op het huidige, hoge peil. Een professioneel beveiligingsbedrijf verzorgt de security, een speciaal bureau maakt verkeersplannen en alles, van sanitaire voorzieningen tot het natje en het droogje en van parkeergelegenheid tot backstagegebeuren, is tot in de puntjes geregeld. Mensink werkt nauw samen met Menno Muis en Leon Lukassen van het artiesten- en (inmiddels ook) evenementenbureau Lukassen Produkties. Zij regelen de acts en staan Mensink bij. Wim Brouwer nam na enkele jaren afscheid om zich op andere projecten te richten. Wel weet Eddy zich nog steeds gesteund door een vast team van vrienden en kennissen uit de regio rond Nieuwleusen dat hem op elk festival meehelpt bij de opbouw en het backstagegebeuren. “Het is een soort familiegebeuren”, stelt Eddy. “Niet alleen in de tent, maar ook achter de schermen. Al mijn vrienden weten precies wat ze moeten doen. Elk festival voelt een beetje als ‘Nieuwleusen op tour’. En nu zijn we alweer bijna toe aan de honderdste editie. Als je me dat in 2004 had verteld, had ik je keihard in je gezicht uitgelachen! Maar het is wel zo. Het was een geweldige tijd. Ik zie het als een absolute eer dat ik een steentje heb bij mogen dragen aan de wederopstanding van het Nederlandstalige lied. Wij hebben zichtbaar gemaakt dat Nederlandstalig nog steeds springlevend is. Dat was het altijd wel, maar toen we begonnen was het voornamelijk een undergroundgebeuren. Nu niet meer. Vele artiesten die bij ons zijn begonnen, behoren inmiddels tot de top van Nederland. Ook het komende seizoen zullen we ons in blijven zetten voor aanstormend talent. Want honderdste editie of niet, we zijn met elkaar nog steeds even hongerig als de eerste keer.”

Voor meer informatie zie www.megapiratenfestijn.nl.

Tijden
Het terrein gaat open om 18.30 uur; het programma begint om 20.00 uur.

VVK
Kaarten à 25 euro zijn verkrijgbaar bij Tweewielers Thijs Hendriks in Wanroij; Guitar King in Boekel; Partycentrum Kubbus in Afferden; Snackbar De Keizer in Mill; Café Hap & Stap in Zeeland; Café-Zaal Kleijngeld in Zijtaart; The Readshop in Gemert en de Bruna’s in Venray en Gennep. Tevens kun je kaarten kopen op de site www.megapiratenfestijn.nl, bij alle vestigingen van Primera en bij Paylogic (www.paylogic.nl, tel: 0900-72956442).
advertentie