Deel dit artikel ‹ Terug

Graafse roddels in notariƫle archieven.

Geplaatst op: vrijdag 1 februari 2013


De Canon van Grave komt tot leven

Kom op zondag 3 februari naar het Graafs Museum en ervaar zelf hoe de geschiedenis van Grave, Escharen, Gassel en Velp tot leven komt door de verhalen uit oude archieven. De moderne vleugel van het museum met de huidige tentoonstelling over de Canon van Grave vormt het decor waar Leny van Lieshout bijzondere vondsten uit de Graafse notariële archieven onthult. Een aantal hiervan zijn terug te vinden in het boek De Canon van Grave, maar tijdens deze lezing komen meer bijzonderheden voor het voetlicht. De lezing gaat allereerst in op de wijze van notariële vastlegging in het verre verleden en de manier waarop we daar nu informatie uit opduiken. Ook het notariaat wordt tegen het licht gehouden: wat is er in de loop der eeuwen verandert in het vastleggen van officiële documenten?

Leny biedt ons een kijkje in de keuken van de notaris, waar zaken over leven en dood werden vastgelegd: heden ten dage nog steeds bekende zaken als testamenten, huwelijkse voorwaarden, maar in vroeger tijd ook onechte kinderen, onzedelijke voorstellen en moord en doodslag. Echte roddels uit de gemeente Grave dus, die ook gaan over keukens, beugelbanen, ledikanten en burenruzies en het leven van alledag: snollen, soldaten, klopjes, eer en ondeugd. Zondag worden drie grote zaken verder uitgediept: de grote Graafse bouwfraude, Graafse Maasschippers en de ruzie van het dorp Escharen met zijn pastoor.

De kennis en kunde van Leny van Lieshout over de historie van de gemeente Grave is uitgebreid, zo uitgebreid dat zij tot ‘projectleider’ werd gebombardeerd van het project dat heeft geleid tot de Canon van Grave: een boek met de 50 “highlights” van de historie van Grave, uit geresulteerd. Dat prachtige boekwerk werd 1 december overhandigd aan burgemeester Haasjes waarbij tegelijkertijd de expositie over de Canon is geopend. Zondag 3 februari is er dan eindelijk de gelegenheid om Leny zelf aan het woord te horen én te bevragen over de inhoud van de Canon. Heeft u het boek nog niet in huis: nadat u deze lezing heeft gehoord kunt u bijna niet meer zonder!

De Canon van Grave biedt 160 pagina’s vol met bijzondere verhalen en illustraties uit de gemeente Grave, eigentijds vorm gegeven door Studio Weijsters en Kooij. Voor € 15,- te koop in het museum, wanneer u Vriend van het Graafs Museum wordt ontvangt u het boek gratis.

Iedereen is van harte welkom bij deze lezing op zondag 3 februari. Het museum is, zoals in de wintermaanden iedere woensdag tot en met zondag, geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De lezing begint om 14.15 uur. Entree voor volwassenen is € 3,- en kinderen zijn gratis. Graag vooraf aanmelden zodat wij u een zitplaats kunnen garanderen: info@graafsmuseum.nl of via 0486-475948.