Deel dit artikel ‹ Terug

Jaaroverzicht 2012 Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: vrijdag 4 januari 2013


2012 was een vruchtbaar jaar voor Zoo Parc Overloon. Bij onder andere de kroeskoppelikanen, de doodshoofdapen, de wasberen, de rendieren en de kleinklauwotters zijn dieren geboren. Op de valreep van 2012 is voor de tweede keer in de geschiedenis van Zoo Parc Overloon zelfs een dwergnijlpaardje geboren. In de loop van het jaar hebben diersoorten als rosella´s (papegaaiachtigen), ouessantschapen en zwarte zwanen een mooie plek gekregen in het park en de vier jonge cheetahs die eind 2011 ter wereld kwamen, mochten in het voorjaar voor het eerst buiten spelen. Afgelopen jaar zijn 240.000 bezoekers de poorten van het dierenpark gepasseerd; ten op zichtte van 2011 zijn dit 5.000 bezoekers meer.

In het voorjaar van 2012 heeft Zoo Parc Overloon afscheid moeten nemen van dwergnijlpaard Asabi. De eerste nakomeling van moeder Bagatelle en vader Albert is half maart vertrokken naar Ishikawa Zoo in Japan. Asabi is inmiddels goed gewend en zal hopelijk daar zelf voor nageslacht gaan zorgen.

De vier jonge cheetahs die eind 2011 geboren zijn, mochten op 14 maart voor het eerst buiten spelen. Tot op dat moment waren ze nog niet zichtbaar geweest voor publiek. Rennend, springend en spelend verkenden de vrouwtjes Tahnee, Reza, Zayra en het enige mannetje Tino hun grote spannende buitenverblijf. Helaas was er in 2012 niet alleen maar blijdschap bij de cheetahfamilie. De vrouwtjes Zayra en Reza zijn vlak voor hun eerste verjaardag bezweken aan een acute bacteriële infectie. Gelukkig gaat het met Tino en Tahnee ontzettend goed en zijn ze ook in 2013 te bewonderen in Cheetah County in Zoo Parc Overloon.

In het voorjaar en de zomer zijn veel dieren geboren in het dierenpark. Zo hebben de kroeskoppelikanen voor de tweede keer voor nageslacht gezorgd en hebben daarmee een goede bijdrage geleverd aan het Europese fokprogramma. Bij de rendieren zijn vijf jongen vlak na elkaar geboren, de rode reuzenkangoeroes en de wallabies hebben jongen gekregen en bij de doodshoofdaapjes is één jong geboren. De Aziatische kleinklauwotters zijn in het najaar de trotse ouders van drie kerngezonde jongen geworden.

Naast de jaarlijks terugkerende activiteiten zoals de voerderpresentaties bij bijzondere diersoorten zoals de kleine panda en de cheetahs, de educatieve beestenboelkar en de theatervoorstellingen zijn het afgelopen jaar een aantal nieuwe activiteiten geïntroduceerd. Gedurende het hoogseizoen konden bezoekers dagelijks de zeehondentraining bijwonen en op onverwachte momenten een dierverzorger tegen komen met een ara of konijnuiltje op de hand. De echte speurders konden deelnemen aan de fotospeurtocht “Foto Hunt”.

De grootste mijlpaal van 2012 is de geboorte van het tweede dwergnijlpaardje in de geschiedenis van Zoo Parc Overloon. Op de valreep van 2012 werd het kerngezonde vrouwtje geboren. De naam van het kalfje is nog niet bekend, omdat de naam voor Serious Request actie ‘Let’s hear it for the babies’ geveild is. Moeder en dochter zijn door bezoekers al te bewonderen in hun verblijf voor de schermen. In 2013 is het opgroeiende dwergnijlpaardje op de voet te volgen. Het jong zal haar eerste stapjes in het buitenverblijf gaan zetten en onder toeziend oog van moeder Bagatelle haar eerste zwemles krijgen.

Vooruitblik 2013

In 2013 zullen in Zoo Parc Overloon zowel in het bestaande park als op nieuw aangekochte gronden, innovatieve dierverblijven ontwikkeld worden waar de bezoeker uitdagende en spannende ontmoetingen staan te wachten met onder andere baardapen, kangoeroe’s, boomkangoeroe’s, emoes, reuzenmiereneters, neusberen, steuren en beermarters. Er zal een groot rotsachtig gebied worden gerealiseerd voor vicuna’s, capibara’s en nandoes. Tevens wordt een grote doorloopvolière met ibissen gerealiseerd en zal de bezoeker versteld staan van de insectenwereld in de nieuwe imkerij met aangrenzende vlindertuin.

www.overloonzoo.nl