Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing vestingwerken Grave

Geplaatst op: woensdag 2 januari 2013


De Canon van Grave komt tot leven

Zondag 6 januari opent het Graafs Museum het nieuwe jaar met een lezing over de vestingwerken en stadspoorten van Grave door bouwhistoricus Frank Haans. Daarmee wordt een nieuw jaar gestart met iedere eerste zondag van de maand een activiteit in het museum. Deze lezing sluit aan op de Canon van Grave, een op 1 december gepresenteerd boekwerk met 50 vensters (“highlights”) over de Graafse historie. In het Graafs Museum is op dit moment de expositie De canon van Grave te zien waarbij bijzondere voorwerpen, schilderijen en tekeningen worden tentoongesteld die deze 50 vensters illustreren.

Frank Haans is de schrijver van een aantal vensters, waaronder venster 24 “De Hampoort – Stadspoorten en vestingwerken voor en na 1674”. Als inwoner van Grave en bouwhistoricus weet Frank als geen ander de geschiedenis van de vestingwerken tot leven te wekken. In de Canon past natuurlijk maar een fractie over hetgeen over dit onderwerp te vertellen is. Deze lezing biedt de mogelijkheid om nog meer te weten te komen over de geschiedenis van Grave als vestingstad en vragen te stellen aan de schrijver van de vensters 19 “Het Graafs Stadhuis”, venster 21 over de kloosters het kerkje in Velp, venster 24 en venster 36 “Instituut Mariëndaal”.

Zoals te lezen is in de Canon werd Grave rond 1300 voorzien van een eerste stenen ommuring met poorten en torens. De eerste Hampoort wordt al genoemd in 1309. Door de strategische ligging van Grave op de grens van Brabant en Gelre hebben gebouwen en burgers het door belegeringen vaak zwaar te verduren. In het derde en vierde kwart van de zestiende eeuw komen de eerste gemetselde bastions tot stand. Na de verovering in 1602 door prins Maurits krijgt Grave verbeterde bastions en aarden wallen die meer bescherming bieden tegen kanonvuur. In 1620 wordt een nieuwe Hampoort gebouwd op de huidige plaats. Onder Willem III worden tussen 1678 en 1688 alle vestingwallen en –muren, alle bastions en alle poorten vernieuwd. Boven de ingang van de Hampoort, waar het Graafs Museum in is gevestigd, staat dan ook het jaartal 1688. Een betere locatie dan het Graafs Museum in de Hampoort voor een lezing over de vestingwerken is dan ook niet denkbaar.

Op zondag 6 januari start de lezing om 14.15 uur in het Graafs Museum, St. Elisabethstraat 10A. Het museum is in de wintermaanden geopend van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur, entree volwassenen is € 3,- en kinderen gratis. Naast de tijdelijke expositie over de Canon van Grave is er een permanente tentoonstelling over de historie van Grave en omgeving te zien. In het museum is de Canon van Grave, een prachtig boekwerk dat vormgegeven is door Studio Weijsters en Kooij en 160 pagina’s boeiende verhalen en prachtig beeldmateriaal bevat, te koop. Ook bestaat de mogelijkheid om voor € 25,- Vriend van het Graafs Museum te worden en dan krijgt u de Canon cadeau. Meer informatie: info@graafsmuseum.nl