Deel dit artikel ‹ Terug

Burgemeester belooft: Beter naar kinderen luisteren!

Geplaatst op: dinsdag 18 december 2012


Vrijdagmiddag 14 december heeft burgemeester van Soest in Bibliobeek samen met Bono Smits het eerste exemplaar van kinderboek ‘De schat van Villa Vrijbuiter’ in ontvangst genomen, tijdens een feestelijke bijeenkomst met meer dan 60 kinderen.

Het boek is door kinderboekenschrijfster Monique van der Zanden geschreven naar aanleiding van een brief van Bono naar de burgemeester over het verdwijnen van zijn speelveldje. Dat moet plaats maken voor huizenbouw. ‘Het nieuwe speelveldje wordt klein en saai,’ protesteerde Bono. ‘Waarom mogen kinderen niet meebeslissen over zulke belangrijke dingen?’

De burgemeester beloofde dat Bono’s klas, groep 5/6a van de Laurentiushof in Vierlingsbeek, met de wethouder mag komen praten over een avontuurlijker invulling van de speelterreinen in Vierlingsbeek. ‘Kinderen mogen nog niet meebeslissen omdat ze minderjarig zijn,’ legt hij uit. ‘Maar we kunnen natuurlijk wel beter naar jullie luisteren.’ Meer dan 400 kinderen uit de gemeente tekenden voor het boek hun droomspeelplek. Het is de bedoeling dat er bekeken wordt of er in elk dorp een raad van kinderen kan komen die door de dorpsraad van volwassenen geraadpleegd kan worden over speelontwikkelingen.

‘De schat van Villa Vrijbuiter’ is te koop via www.dewereldboom.nl. Het boek is zo van opzet dat het in andere gemeenten opnieuw via een illustratieproject ingezet kan worden als pleidooi voor fantasievollere en avontuurlijkere speelruimte voor kinderen.

(Foto: Robert van Sluis, www.eyefordetail.nl)