Deel dit artikel ‹ Terug

Drie Aziatische kleinklauwotters geboren in Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: donderdag 13 december 2012


Begin oktober zijn drie kleinklauwotters geboren in Zoo Parc Overloon. De kersverse ouders werden pas acht maanden geleden aan elkaar voorgesteld en vielen als een blok voor elkaar. De geboorte van hun eerste nest jongen is dan ook een mooie bekroning op deze romance. Zowel moeder als jongen maken het uitstekend. De eerste maanden hebben de hulpeloze, pasgeboren otters doorgebracht in het nest maar nu zijn de jongen groot genoeg om af en toe op eigen initiatief naar buiten te komen.

Het geslacht van de jonge kleinklauwotters is tijdens de gezondheidscontrole bepaald. Twee vrouwtjes en één mannetje luidde het oordeel van de verzorgers. De vrouwtjes hebben de Aziatische namen Ming en Fen gekregen en het enige mannetje zal de naam Fai gaan dragen. Ook zijn ze alle drie voorzien van een identificatiechip. De chip die bij de jonge dieren is ingebracht, is niet groter dan een rijstkorrel. Via deze identificatiechip is met een chipapparaat het identificatienummer af te lezen. In de computer is met behulp van dat nummer na te kijken wat het geslacht, de naam en geboortedatum van de otter is. Daarnaast worden ook alle medische gegevens aan het nummer van de chip gekoppeld. De jonge otters zijn nu nog lastig uit elkaar te houden; zo’n identificatiechip helpt de dierverzorgers hierbij.

Inmiddels zijn de jonge otters tien weken oud en zijn ook de eerste echte koude winterdagen goed doorgekomen. Ming, Fen en Fai laten nieuwsgierig en speels zo nu en dan al hun neus even buiten zien. Zorgzaam als hun ouders zijn, wordt het kroost goed in de gaten gehouden en regelmatig weer teruggebracht naar het veilige en warme nest. Vader of moeder doet dit door het jong in de bek te nemen en voorzichtig terug te slepen naar hun warme onderkomen. Vanwege het koude weer brengen de kersverse ouders en hun kroost nog veel tijd door in hun verwarmde binnenverblijf; hierdoor zijn ze nog niet altijd zichtbaar voor publiek.

De Aziatische kleinklauwotter is de kleinste van alle ottersoorten en komt voor in Zuidoost-Azië. Daar leven ze in familiegroepen van ongeveer twaalf dieren in de omgeving van rivieren, kreken en rijstvelden. Koppels kleinklauwotters blijven hun hele leven bij elkaar en voeden samen de jongen op.