Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie - Evelyn Hamilton & Dorien van den Tol

Geplaatst op: dinsdag 6 november 2012


In The House of Arts in Grave is een nieuwe tentoonstelling te bekijken met schilderijen van Evelyn Hamilton en Dorien van den Tol. De expositie is elke donderdag, vrijdag en zaterdag te zien tot en met eind december.

Geboren in een creatief nest tekende Evelyn Hamilton (1967) al op jonge leeftijd. Toch koos zij niet direct voor het kunstenaarschap, maar ging zij na haar opleiding aan het Grafisch Lyceum aan de slag als grafisch vormgever. Op de periode als dessinontwerpster voor cadeaupapier en textiel kijkt zij met plezier terug.

De grens tussen illustreren en het kunstenaarschap werd steeds vager. De beslissing om een opleiding te volgen aan de Kunstacademie, waar zij zich specialiseerde in de richting portret en model, was een natuurlijke stap in haar carrière. Tijdens de opleiding ontwikkelde zij de voor haar zo kenmerkende expressieve stijl. Door de opvallende compositie en haar krachtig toetsgebruik zijn haar doeken een bijzonder schouwspel. 

Hamiltons geliefde thema is het menselijk lichaam, beweging en emotie vastleggen fascineert haar. Toch wil ze graag een vleugje mystiek in haar schilderijen leggen en streeft daarom naar een figuratief / abstracte stijl die nog wat te raden over laat. Ze hoopt dat de toeschouwer met zijn fantasie het schilderij voltooit, pas dan blijft het schilderij boeien. 

Dorien van den Tol (1979) tracht in haar werk, door het aanbrengen van meerdere lagen, een gevoel weer te geven. Transparante en dekkende lagen wisselen elkaar af. Hierdoor ontstaat een spannend spel van structuur en gelaagdheid maar ook een intieme en geheimzinnige sfeer. Ook licht en donker zijn belangrijke elementen in haar werk. 

De hoofdrolspelers op haar doeken zijn veelal vrouwen, die in gedachten zijn of zich in hun eigen wereld lijken te verschuilen wat een verstilde, woordloze emotie oproept. De werken zijn in sfeervolle royale verfpartijen en stemmige kleuren geschilderd, veelal in olieverf. Deze werkwijze wordt ook doorgevoerd in haar stillevens.

Van den Tol studeerde aan de Minerva Academie Groningen, Wackers Academie Amsterdam, de Academie voor beeldende kunsten Hoogstraten in België, de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en voltooide de Lerarenopleiding Tekenen aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

The House of Arts is gelegen aan de Rogstraat 28 in Grave en is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13 tot 17 uur en op afspraak. Kijk voor meer informatie op www.thehouseofarts.eu.