Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing Nederlandse Berggids - 'K2 en 4 jaargetijden in de Alpen'

Geplaatst op: dinsdag 6 november 2012


Op donderdag 29 november zal Roeland van Oss om 20.30 uur in Fitland XL in Mill een boeiende en indrukwekkende lezing geven over zijn werk als Berggids. Roeland is een van de 8 Nederlandse Berggidsen, deelnemer aan de K2 Expeditie en beklom al vele bergen. Via verhalen, foto’s en film neemt hij u mee in zijn belevenissen.

Speld
Roeland van Oss slaagde in het voorjaar van dit jaar voor de prestigieuze gidsenopleiding in Duitsland. Na vele jaren voorbereiding en 3 jaar opleiding kon hij afgelopen mei zijn gidsenspeld in ontvangst nemen. Hij is de zevende Nederlander die ooit slaagde voor deze opleiding. Als berggids werkt hij nu in de Alpen, in de zomer en winter.

K2
Van Oss werd vooral bekend door deelname aan de Nederlandse Norit K2 expeditie in 2008. De 3 maanden durende expeditie leidde uiteindelijk tot 4 klimmers op de top maar een groot klimdrama volgde op de afdaling. Verschillende klimmers kwamen vast te zitten op de berg en meerdere van hen kwamen om.

Alpen
In de Alpen heeft Roeland ook vele moeilijke bergen beklommen. Van 1000 meter steil ijs op Les Droites in Chamonix, tot 600 meter verticale rots in Italië. Een van zijn hoogtepunten is de beklimming van de Noordwand van de Eiger: deze 1800 meter hoge wand wordt gezien als een van de moeilijkste in de Alpen.

Lezing
De lezing op donderdag 29 november zal gedeeltelijk gaan over zijn deelname aan de K2 Expeditie, over verschillende moeilijke beklimmingen in de Alpen maar ook over zijn werk als berggids. Hoe is het om het hele jaar in de bergen te zitten en hoe ziet zijn werk eruit? Waarom kunnen de bergen zo gevaarlijk zijn en hoe belangrijk is het om met een gids op pad te gaan?

De lezing is gratis toegankelijk. Donderdag 29 november 20.30 uur Fitland XL Hoogveldseweg 1 in Mill. Neem voor meer informatie contact op met Maarten Witkamp via tel. 0485-455000 of mail naar events@fitland.nl.