Deel dit artikel ‹ Terug

Wegens Grote Belangstelling Herhaling Lezing over Romeinse Maasbrug door Goudswaard

Geplaatst op: dinsdag 6 november 2012


Op woensdagavond 14 november a.s. verzorgt Drs. Boudewijn Goudswaard een vervolg op zijn lezing van 8 augustus jl., die de titel droeg ‘Het verhaal van een onverwachte ontdekking onder water’. Van 1991 tot 1993 was Drs. Goudswaard, onderwater-archeoloog, als projectleider nauw betrokken bij de opgravingen van de laat Romeinse Maasbrug tussen Cuijk en Middelaar. Vanwege de overweldigende belangstelling in augustus was die lezing erg snel uitverkocht, waardoor vele belangstellenden moesten worden teleurgesteld. Daarom is nu besloten om voor de lezing uit te wijken naar de voormalige raadzaal van het historische gemeentehuis van Gennep. De ontvangst van de gasten vindt plaats vanaf 19.30 uur in Museum Het Petershuis, vanwaar al wandelend de gang naar het oude gemeentehuis zal worden gemaakt. Er zal tijdens de lezing worden gepauzeerd in het museum, waar de bezoekers in de gelegenheid zijn om de huidige keramiekexpositie te bewonderen. De avond zal worden afgesloten omstreeks 22.30 uur.

Deze lezing van Boudewijn Goudswaard zal bestaan uit twee delen. Het eerste deel vormt een onderzoeksverslag naar de Romeinse Maasbrug tussen Cuijk en Middelaar, gebouwd om de verbinding met de Romeinse Rijksgrens te zekeren. Het hout dat voor deze laat Romeinse Maasbrug werd gebruikt kon begin jaren negentig door middel van dendrochronologisch onderzoek worden gedateerd. Daaruit is gebleken dat omstreeks 340 Romeinse militairen begonnen aan de bouw van een brug over de Maas bij Cuijk. De brug rustte op stenen pijlers die gebouwd waren op houten funderingspalen, voorzien van smeedijzeren paalschoenen. Bij de opgravingen tussen 1991 en 1993 werden grote steenblokken en vele houten palen van de brugpijlers teruggevonden. In 2000 werd het onderzoek wetenschappelijk gepubliceerd. Het werd spraakmakend over de hele wereld. Tijdens deel twee zal Goudswaard zich richten op het huidige plan om samen met de provincie en de gemeente de zichtbaarheid en beleefbaarheid van erfgoed groter te maken. Dat is goed voor het toerisme en uiteindelijk ook voor de economische vitaliteit van de regio. Er is een aanvraag gedaan voor een label ‘Europees erfgoed’ voor de plek waar zich eens de Romeinse Maasbrug tussen Cuijk en Middelaar bevond.

Aanvang van het programma is 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,50 euro, inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst en toegang tot de huidige expositie ‘3 Limburgers heten u welkom; keramische objecten’. De lezing biedt plaats aan maximaal 60 bezoekers. Geïnteresseerden kunnen tijdens de openingstijden aan de balie van Museum Het Petershuis vooraf een plaats reserveren. Niet-gereserveerde zitplaatsen blijven beschikbaar tot de avond van de lezing. Vrienden van het museum hebben op vertoon van de Vriendenpas gratis toegang. In verband met de veiligheid: vol is vol! Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Zie voor de laatste berichten: www.museumhetpetershuis.nl.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over het programma is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie