Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing Pop Art in Europa

Geplaatst op: woensdag 31 oktober 2012


Europese Pop Art werd tot voor kort vrijwel altijd belicht in de schaduw van of naast de Amerikaanse Pop Art. Met de toenemende aandacht voor Pop Art in de afgelopen jaren valt op dat het besef van het belang van de Europese Pop Art lijkt te groeien. Nu ontstaat een groter bewustzijn van de waarde van Pop Art in Europa als zelfstandige stroming met een stilistisch en inhoudelijk geheel eigen ontwikkeling.

De Pop art kunstenaars gebruiken veelvuldig de volgende technieken: collage, samengesteld uit bestaande foto's gescheurde of geknipte delen en assemblage, waarbij bestaande voorwerpen worden samengevoegd tot een nieuw beeld. Door vergroting, herhaling van vormen of door het gebruik van rare combinaties van materialen ontstaat een gevoel van vervreemding, dat bij de Nederlandse Pop Art nog wordt versterkt doordat de reclamesymbolen uit hun oorspronkelijke context zijn gehaald. Veel van deze technieken werden begin 20ste eeuw ook al toegepast door Picasso, Braque en de kunstenaars van de Dada-beweging.

Monique Wiedijk, educatief medewerker van Museum Het Valkhof en gespecialiseerd in Pop Art, is dinsdag 27 november te gast in de bibliotheek Gennep aan het Ellen Hoffmannplein 2. De lezing start om 20.00 uur. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.