Deel dit artikel ‹ Terug

Seizoenssluiting Graafs KazemattenMuseum

Geplaatst op: vrijdag 19 oktober 2012


Zondag 28 oktober sluit het Graafs KazemattenMuseum haar deuren om over enkele maanden tijdens Pasen 2013 weer open te gaan. Voor liefhebbers van historie, in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog, biedt dat dus nog enkele dagen de kans om het museum dit jaar te bezoeken. In het Graafs KazemattenMuseum wordt de Tweede Wereldoorlog in Grave en omgeving in beeld gebracht. Het museum is gehuisvest in de twee kazematten die aan de Graafse zijde de Maasbrug in de Tweede Wereldoorlog moest verdedigen: Kazemat Noord, gelegen tussen de Maas en het riviertje de Raam, en Kazemat Zuid, gelegen aan de provinciale weg. Het is Kazemat Zuid die een opvallende schildering heeft, gebaseerd op de oorspronkelijke schildering die diende als camouflage voor de twee echte schietluiken door er een paar extra te schilderen.

Het museum is gelegen in een omgeving die sinds de oorlog nauwelijks is veranderd, waarbij u als bezoeker door hetzelfde landschap loopt als de bevrijders van toen. De twee rivierkazematten, het gemaal Van Sasse en het riviertje de Raam, de Maasbrug en de stuw: allemaal elementen die de Amerikanen op 17 september 1944 ook aantroffen.

Deze locatie maakt deel uit van de zogenaamde ‘Liberation Route’: de route van Normandië tot Berlijn die de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. Bij het KazemattenMuseum ligt dan ook een zogenaamde ‘luisterkei’, een veldkei met een informatiebord en een telefoonnummer om naar extra informatie te kunnen luisteren.

Het museum, een initiatief van de Stichting Graeft Voort waar ook het Graafs Museum onder valt, wordt gerund door vrijwilligers. Om ook in 2013 weer de deuren te kunnen openen voor bezoekers is het team op zoek naar nieuwe enthousiastelingen. Heeft u interesse in het actief ondersteunen van het museum dan zijn er verschillende activiteiten mogelijk. Meer informatie en toelichting op de mogelijkheden: mail naar gkm@graafsmuseum.nl of bel 0486-475948 (overdag). Het museum is zaterdag 27 en zondag 28 oktober geopend van 14.00 tot 17.00 uur en de entree is voor kinderen gratis en volwassenen € 1,-. Het museum ligt aan de Mars en Wijthdijk nabij de Maasbrug en heeft ruime parkeermogelijkheden.