Deel dit artikel ‹ Terug

Zandtekenen in Graafs Museum

Geplaatst op: woensdag 3 oktober 2012


Het Graafs Museum organiseert op zondag 7 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie Zandtekenen en Boerderijbouw. Bezoekers aan het museum kunnen zelf met zandtekenen aan de slag, maar het is natuurlijk ook mogelijk om alleen mee te kijken over de schouder van ervaringsdeskundige George de Plaa. Deze workshop sluit aan op de nieuwe tentoonstelling ‘Boerenbedoeningen’ die tot 18 november loopt.

Zandtekenen was in voorbije tijden een bekende techniek om de eenvoudige vloeren van boerderijen op een tijdelijke wijze te voorzien van versieringen, echte ‘Boerenvolkskunst’ dus. Tot in de eerste helft van de twintigste eeuw werd er in de keuken van veel boerderijen op zaterdag fijn zand op de vloer gestrooid. Daarin maakte de boerin tekeningen, waardoor op zondag een prachtige vloer met motieven de boerderij sierde. Zandtekenen kwam landelijk in de bekendheid door televisie optredens van “zandtovenaar” Gert van der Vijver, onder andere tijdens Pasen 2012. Het Graafs Museum biedt nu een unieke kans om zandtekenen van dichtbij te zien en zelf te ervaren.

Naast de vloer van de boerderijen wordt zondag ook stil gestaan bij het ‘geraamte’ van de boerderijen: de houten gebinten die werden gebruikt bij de bouw van boerderijen. De gebruikte gebinten in boerderijen zijn het resultaat van een eeuwenlange ontwikkeling: van plaggenhut waar mens en dier in één ruimte leefden, tot complete boerderij waar dieren nog steeds de meeste ruimte kregen. Deze wordt met behulp van een schaalmodel van een historische boerderij toegelicht door George de Plaa.

De tijdelijke tentoonstelling ‘Boerenbedoeningen’ vindt plaats in de moderne vleugel uit 2011 van het museum. Het oude gedeelte, gehuisvest in de historische Hampoort uit 1688, herbergt de vaste tentoonstelling ‘Vensters op het Graafs erfgoed’ en vertelt het verhaal over Grave en omgeving door de eeuwen heen.

Iedereen is welkom, aanmelden is niet verplicht. Entree museum is voor volwassenen € 3,- en kinderen zijn gratis. Meer informatie: www.graafsmuseum.nl