Deel dit artikel ‹ Terug

Napoleons Russische veldtocht van 1812: waarheid & legende

Geplaatst op: dinsdag 18 september 2012


Op 24 juni 1812 trok het Franse leger de Russische grens over om de Russische tsaar Alexander te dwingen om andermaal de zijde van de Fransen te kiezen. 200 jaar na dato doen nog veel halve waarheden de ronde over de aanloop en het verloop van deze militaire campagne. Michiel Dulfer, werkzaam als kolonel bij de Koninklijke Landmacht, bespreekt op donderdag 11 oktober de route heen en terug vanuit verschillende invalshoeken. Aan bod komen persoonlijke verhalen, de krijgshistorische kant en het Nederlandse aandeel in deze militaire campagne.

Napoleon verzamelde een leger van 500.00 man en begon zijn veldtocht naar Moskou. Het werd een regelrechte ramp. De tocht naar Moskou ging gepaard met ziektes, kou, logistieke problemen en honger. Er kwamen veel soldaten om bij de oversteek van de rivier de Berezina toen een van de geïmproviseerde bruggen het begaf. Napoleon bereikte Moskou, maar met een gehalveerd leger. Het Russische leger besloot Moskou niet te verdedigen, maar te evacueren. Rusland weigerde een vredesverdrag te tekenen en er zat voor Napoleon niks anders op dan zich terug te trekken. Op 18 december 1812 bereikte het leger de Russische grens. Het Franse leger, la Grande Armee, telde toen nog 18.000 soldaten.

De lezing begint om 20.00 uur in de bibliotheek Boxmeer aan De Raetsingel 1. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.